01.12. - Ongelmakoira?

Hamina

Ongelmakoira?

Mistä ongelma syntyy? Onko kyseessä koiran ominaisuus tai vika? Milloin kyseessä on täysin normaali toiminta, joka vain tapahtuu väärässä kontekstissa? Voiko ongelma ollakin ihmisellä? Tai voiko ongelma olla ihmisen suhtautumistavassa koiran toimintaan?

Entä jos kyse onkin ihan normaalista toiminnasta? Koirat ovat eläimiä, joilla on lajityypillisiä tapoja toimia tietyissä tilanteissa. Niille on täysin normaalia käyttää viestinnässä haukkumista ja murinaa. Niillä ei ole käsiä, joilla ne tutkivat maailmaa vaan ne käyttävät suuta kaikkeen mahdolliseen. Ne eivät syntyessään osaa kulkea hihnassa ja niitä voi pelottaa moni asia tässä maailmassa; niille on ihan normaalia viestiä tunteistaan esimerkiksi räyhäämällä. Kun koira käyttäytyy tavalla, jota et hyväksy, pysähdy miettimään miksi. Pelkääkö koira? Turhautuuko se? Mikä tunnetila aiheuttaa kyseisen toiminnan?

Joskus ongelmien taustalla on kipu tai epämukavuus. Opettele ymmärtämään, että eläimilläkin voi olla erilaisia päiviä – ne ovat väsyneinä kireitä aivan kuten mekin. Kuumuus tai kiristävä tunne saa niiden hermot kiristymään, ja silloin niiden kynnys esimerkiksi räyhäämiseen alenee. Koira ei ole ilkeä ihminen tai kone, se on eläin, jolla on omat intressit ja tarpeet.

Kun opettelemme suhtautumaan koiraan kuten mihin tahansa eläimeen, ymmärrämme, että koiran toiminta ei läheskään aina (tai oikeastaan koskaan) ole meille suunnattua, tarkoituksellista ja henkilökohtaista vinoilua, pullikointia, possuilua tai keskisormen näyttämistä. Opimme myös, että koira toimii myös muulla akselilla kuin oikein/väärin – koira ei ole täällä sitä varten, että se syntymästään asti tekee kuten me haluamme. Koira toimii kuten mikä tahansa eläin, ja tämä kannattaa pitää kristallinkirkkaana mielessä kun koiran kanssa toimii.

Vanhentunut ajatus ongelmakoirasta on sellainen, että koirassa on jokin vika – se ei vastaa sille suunniteltua käyttöä tai omistajan odotuksia. Koiria leimattiin milloin vihaisiksi, aggressiivisiksi, dominoiviksi – kun vika on koirassa, koiraa pitäisi tämän ajattelun mukaan muuttaa. Koiran muuttaminen voi olla haastavaa, jos ei huomioida syytä sen toiminnalle. Kannattaa ennen koiran leimaamista pysähtyä miettimään, miksi koira mahtaa toimia kuten se toimii. Koiran leimaaminen ja syntipukin asemaan laittaminen harvoin ratkaisee ongelmia, päin vastoin. Siinä asetelmassa taistellaan koiraa vastaan, eri tiimissä.

Ilmaisella luennolla käydään läpi asioita mitkä vaikuttavat ongelmakäytöksien syntyyn ja miten asioita voisi ratkoa koiralle ystävällisellä tavalla. Milloin kyseessä on normaali toiminta ja milloin epänormaali? Entä onko koira ongelma vai löytyykö ongelma kenties jostain muualta?

Ilmaisen luennon jälkeen sinulla on mahdollisuus varata puolen tunnin koulutusaikoja Jaanalle. Voit varata ajan esimerkiksi: hihnarähinään ja hihnassa vetämiseen, luoksepäästävyyden harjoitteluun ja ihmisharjoitteluun. Lisäksi Janette auttaa löytämään juuri sinun koirallesi sovitetut valjaat ja vaatteet Onnipetin tiloissa. Hihnassa kulkemista on helpompi lähteä treenaamaan kun varusteet ovat koiralle miellyttävät ja sopivat!

Luento 10-11.30
Valjaiden ja vaatteiden sovitusta ja aikaa kysymyksille klo 11.30 alkaen
Yksityisvalmennukset 12.30 alkeen toiveesi mukaan sisällä tai ulkona hintaan 29 €/osallistuja

Ilmoittaudu mukaan! tanja@elainkoulutustaito.fi