Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

– Päivää, olisiko mahdollista saada koulutusapua?

– Kyllä, tervetuloa koulutukseen. Se kustantaa 500-1000 euroa kuukaudessa.

– Kuulostaa hyvältä. Miten homma käytännössä toimii?

– Nooh, menee ammattisalaisuuden puolelle. Usko vain, me hoidamme homman. Et saa dokumentteja siitä mitä olemme tehneet, voit käydä muutaman kerran katsomassa sitä. Voimme ilmoittaa sinulle jos kuljetamme tänä aikana eläintäsi johonkin. Jos muistamme.

– Mahtavaa jos tämä onnistuu. Miten jatkossa?

– Tämän koulutusjakson jälkeen sinulla on edellytykset toimia eläimen kanssa yhteistyössä, koska te molemmat osaatte nyt perusasiat. Emme voi paljastaa mitä eläimesi päivärutiiniin koulutusjakson aikana kuuluu, koska emme itsekään ole niin suunnitelmallisia.

– Mistä tiedämme miten koulutus on edennyt?

– Alussa voidaan sopia tavoitteita jos haluatte, mutta kyllä me teidän tavoitteenne tiedämme muutenkin; kaikillahan ne ovat samat. Tavoitteiden saavuttamista ei ole tarpeen mitata jakson päätyttyä, koska jos me emme eläimellesi saa jotain asiaa koulutettua, siihen ei pysty kukaan muukaan ja vika on eläimessä. Joko geeneissä tai hermorakenteessa tai luonteessa. Näitä asioita ei voi koulutuksella muuttaa.

– Ja muuten. Emme ota vastuuta mistään, mitä eläimesi kotiin palattuaan tekee.

– Selvä, sopiiko heti ensi viikolla?

Veisitkö koirasi moiseen paikkaan? Ehkä et. Kuitenkin monet hevosihmiset vievät, oikein jonoksi asti. Kunhan se on joku hyvä ratsuttaja.

Ihmeellinen kulttuuriero, koiraihmiset osaavat vaatia kouluttajalta kotikäyntejä, jatkuvaa ohjausta, näyttämistä, sähköpostitukea ynnä muuta. Jos koulutus ei ala toimia, kouluttaja saa kuulla kunniansa ja tulla antamaan tukiopetusta. Koulutusmenetelmät täytyy näyttää käytännössä, koska muuten kaikki on liian epäilyttävää.

Hevospiireissä ollaan vaan hiljaa ja kärsitään. Ja maksetaan. Ei vaadita tietoa käytetyistä menetelmistä. Katsotaan läpi sormien kaikkea mahdollista älytöntä. Ja kaiken kukkuraksi jos hevonen ei opi koulutuksessa mitään tai on kotiin tultuaan pahempi kuin ennen, pistetään se oman taitamattomuuden piikkiin. Hevoseen vain ladataan tiettyjä ohjelmia, joita sitten kokeneen käyttäjän pitäisi osata käyttää. Jos et osaa, se on voivoi.

Hevosihmiset. Herätkää vaatimaan oikeuksianne. Saattaa olla jopa hauskaa kuunnella mitä ratsuttaja vastaa kysymyksiin käytetyistä koulutusmenetelmistä tai oppimisteorioista. Tai ehkä hän painuu röökille eikä vastaa. Tai päästää röhönaurun. Vai että vielä tässä raskaassa työssä pitäisi olla tilivelvollinen jollekin tädille että mitä hänen kullannuppunsa kanssa on tehty.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Koulutuskulttuuria

 • 23.11.2010 at 17:40
  Permalink

  Kovin on negatiivissävytteistä sinun kommentointisi meistä hevosihmisistä. Onneksi meitä on kuitenkin moneen junaan. Jotkut meistä jopa miettivät miten hevosiamme koulutamme ja teemme tiivistä yhteistyötä ratsuttajien kanssa.

  Lisäksi hevosia pidetään joskus jopa laumoissa ja ne saavat tarpeeksi liikuntaa. Kouluratsastuksenkin tarkoitus on jumpata hevosesta mieleltään ja lihaksistoltaan tasapainoinen yksilö eikä rullata kaulaa kaarelle. Hui.

  Reply
  • 23.11.2010 at 17:47
   Permalink

   Onneksi tosiaan! On todella paljon hyviä hevosihmisiä, hyviä pitoratkaisuja, hyviä käytäntöjä ja kaikkea muutakin. On vain todella kiintoisaa vertailla hevosten ja koirien koulutuskulttuuria toisiinsa noin yleisesti, koska erot ovat niin suuria. Tulee aina tartuttua niihin ongelmiin, kun toivoo että ihmiset heräisivät ajattelemaan enemmänkin. Hyvä muistutus siitä ettei sovi vajota kyynisyyteen 🙂

   Reply

Mitä mielessä?