Kumppani rauhoittaa
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevosten pelkoreaktiot ovat vaarallisia sekä hevoselle itselleen että käsittelijälle. Sellaisia tilanteita, joissa hevonen pelästyy, tulisi pyrkiä välttämään ja ehkäisemään. Eläimen perusluonnetta ei voi muuttaa, mutta oikeanlaisella koulutuksella käytöstä tietyissä tilanteissa voidaan muuttaa. Siksi tutkimuksissa on melko runsaati keskitytty etsimään mahdollisia keinoja, joilla pelkoreaktioita voitaisiin lieventää.

Ainoastaan rauhallinen ja rento hevonen voi oppia uusia asioita. Siksi on tärkeää löytää keinot rauhoittaa hevonen harjoittelun ajaksi. Yksi toimiva keino, jota monet ainakin varsojen kanssa hyödyntävät, on pitää tilanteissa mukana rauhallista, kokeneempaa kanssahevosta. Tutkimuksessa käytettiin 2-vuotiaita oreja, joista osa koulutettiin sietämään erilaisia pelottavia ärsykkeitä. Testitilanteissa koulutetut varsat toimivat kouluttamattomien varsojen kanssahevosina.

Koulutettujen kanssahevosten kanssa testatut varsat olivat rauhallisempia kuin kouluttamattomien kanssahevosten kanssa. Sykkeet olivat matalammat ja pelkokäyttäytymistä esiintyi vähemmän. Kokenut ja rauhallinen hevoskaveri on kullan arvoinen.

Christensen et al. (2008), Effects of a calm companion on fear reactions in naive test horses,  Equine Veterinary Journal, Volume 40, Issue 1, pages 46–50.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?