Kun hevonen pelästyy – miten palauttaa turva?

Hevonen on pakoeläin, ja sille on tyypillistä olla varuillaan. Kun hevonen pelästyy tai säikähtää, ihminen voi olla vaarassa. On tärkeää opettaa hevoselle perusasioita, mutta yhtä tärkeää on pitää huoli hevosen turvallisuudentunteesta.

Hevosen pelästyminen on aina vaarallista

Hevonen on iso eläin, jonka liikkeet ovat hyvin voimakkaita ja hallitsemattomia kun se säikähtää. Pelästynyt hevonen on usein pois kontrollista, jolloin sekä ihminen että hevonen itse ovat vaarassa loukkaantua. Tyypilliset vaaratilanteet syntyvät hevosten kanssa säikähtämisistä. Hevosten käsittelyyn liittyy valitettavasti valheellinen hallinnan tunne, eli ihminen usein kuvittelee voivansa hallita hevosta. Tämä ajattelu estää esimerkiksi positiivisten koulutustapojen leviämistä, koska ajatellaan, että hevonen juuri turvallisuuden takia tarvitsee esimerkiksi voimistuvia apuja tai muuta väkivallan uhkaa. Tosipaikan tullen pelon vallassa olevaa hevosta on lähes mahdoton hallita.

Hevosella on yksilöllinen tapa reagoida uhkaan

Kun hevosesta puhutaan pakoeläimenä, korostuu uhkatilanteen strategiana pakeneminen, eli hevoselle tyypillinen toimintamalli jossa ensin juostaan ja sitten katsotaan mitä oli uhkana. Hevosen pelon voimakkuutta voi arvioida sillä, kuinka pitkälle se juoksee. Kuitenkin hevosella on muitakin tapoja reagoida uhkaan, ja näitä on ihmisen usein hyvin hankala tunnistaa tai hyväksyä. Tästä aiheesta olen pitänyt maanantailuennon ja se on katsottavissa täällä.

Hevosen turvallisuudentunne on hevosen oma kokemus

Kuten ihmisillä, myös hevosilla turvallisuuden kokemus syntyy omasta näkemyksestä ja kokemuksen kautta. Hevoselle täytyy voida näyttää toteen turvallisuus eri tilanteissa. On erittäin tärkeää rakentaa ja ylläpitää hevosen turvallisuuden kokemusta ja nopeuttaa hevosen palautumista pelottavan tilanteen jälkeen.

Turvasignaali auttaa hevosta palautumaan

Turvasignaali tarkoittaa sellaista asiaa, jonka läsnäollessa hevonen kokee olevansa turvassa. Turvasignaalia voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi tai palautumisn nopeuttamiseen. Turvasignaali on ihmisen tietoista toimintaa, jolla hevosen pelkoa on mahdollista lievittää.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet pitkän luennon, jossa käyn läpi turvasignaalien merkitystä ja käyttöä sekä erilaisia käytännön sovelluksia turvasignaaleista hevosilla.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?