Kun koira pelkää – mieti miten voit olla avuksi

koiran pelkojen hallinta

Vaikka koira sosiaalistettaisiin huolellisesti jo pikkupentuna ja sen kanssa pyrittäisiin muutoinkin aina toimimaan ”oikein”, on tavallista, että se kohtaa elämässään tilanteita, joissa se säikähtää jotakin.

Kaikki koirat kokevat pelkoa

Pelkäämistä ei voi täysin välttää, koska se on tunteena normaali osa koiran luontaisia vaistoja mahdollisesti henkeä uhkaavissa tilanteissa. Pelot voivat häiritä koiran elämää merkittävästikin ja heikentää sen elämänlaatua, kun turvallisuuden tunne ei ole kovin vahva.

Koiran pelon voimakkuudesta voit kerätä tietoa mm. seuraamalla sen reaktion (taistelu/pakeneminen/jäätyminen/mielistely) voimakkuutta ja toisaalta myös palautumisaikaa pelottavan tilanteen mentyä ohi. Esimerkiksi epämiellyttävästä kynsienleikkuusta koira voi palautua hyvään tunnetilaan alle minuutissa, kun taas uuden vuoden ilotulitukset voivat aiheuttaa koirassa usean viikon mittaisen ulkoilukammon.

Pelkojen hoitoon liittyy myyttejä

Pelkoihin liittyy paljon kysymyksiä ja uskomuksia: tarttuuko pelko ihmisestä koiraan? saako pelkäävää koiraa tukea? voiko pelkoa jotenkin vahvistaa? Arvoitusten keskellä on hyvä muistaa pelon hoidon ydinajatus – mitä vähemmän päsmäröimme ja ”tiedämme koiran puolesta” sen tunteista ja tarpeista, sitä parempaan lopputulokseen yleensä päästään. Ts. pelkotilanteista olisi hyvä pystyä keräämään sellaista informaatiota, joka antaa meille tilanteesta mahdollisimman aidon kuvan.

Kokonaisvaltainen ote ja monipuolisuus

Pelkojen hoidossa on tyypillistä se, että pelottava asia pyritään esittelemään uudessa, paremmassa valossa siedättämisen ja/tai vastaehdollistamisen kautta. Nämä toimivat mainiosti monissa tilanteissa, mutta voivat kuitenkin arjen keskellä olla erittäin hankalasti toteutettavissa käytännössä, koska ympäristötekijät eivät ole täydellisesti hallinnassamme. Siksi erilaisten turva-ankkureiden rakentaminen on todella hyödyllistä, koska ne auttavat koiraa myös yllättävissä tilanteissa. Kun esimerkiksi ihminen toimii koiralle turva-ankkurina, korostuu koiran turvallisuuden tunne missä tahansa koira yhdessä omistajansa kanssa liikkuukin. Tällöin turva-ankkuri auttaa koiraa pärjäämään pelkonsa kanssa ja toisaalta myös palautuminen tapahtuu nopeammin. Tämän seurauksena tapahtuu myös vastaehdollistumista, vaikkei se olekaan tietoisesti tässä toimintatavassa päätavoitteena.

Lue myös:

Koiran pelkojen mittaaminen ja käsittely

Elämää aran ja pelokkaan koiran kanssa


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Pelkojen käsittely-podcastissa käyn läpi sitä, miten lähestyn pelkojen käsittelyä monipuolisesti. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan 35 minuutin jakson koiran pelkojen hoidosta.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?