Kun luovut, saat tilalle jotain parempaa – vai saatko?

Luopuminen tarkoittaa sitä, että koira jättää ottamatta tai reagoimatta johonkin kiinnostavaan asiaan ja kohdistaa huomionsa ohjaajaan. Luopumistreeni kuulostaa erittäin hyvältä jos ajatellaan, että koira saa aina jotain parempaa tilalle kun luopuu jostain itselleen arvokkaasta. Valitettavan harvoin asia kuitenkaan aidosti on näin. Mikä esimerkiksi on parempaa kuin maasta löydetty roska? Tai jänis? Tai tyttökoirien hajut? Usein on niin, että se mihin koiran nenä osoittaa, on sen mielestä aidosti parempaa kuin se mitä lisäpainolla on tarjota.

Narussa ollessa tai silloin kun koiraa on mahdollista estää, kaikki toimii hienosti, mutta saattaa olla että koiralle tulee asenne luopumista kohtaan jatkuvien huonojen vaihtokauppojen myötä. Luopuminen on tavallaan houkutusten vastustamista, mutta itse ajattelen että se on myös jostain arvokkaasta hallussapidettävästä luopumista. Oikeastaan luopuminen käsittää koiran asenteen arvotavaraan yleisellä tasolla sekä koiran luottamuksen ohjaajan toimintaan.

Miltä huono vaihtokauppa näyttää?

Se näyttää siltä, että koira olisi halunnut aidosti sen, mistä se luopuu. Hyvä esimerkki tästä on pallo, jota koira hautoo mielellään, vaikka luopuukin siitä vaihtokaupan kautta. Vaikka koira siis luopuu ja tekee toivotulla tavalla, sille voi silti jäädä hampaankoloon turhautumista ja menettämisen pelkoa.

Esimerkki siitä, kuinka pitkälle koira voi muistaa ja kehittää asennetta, on kahden koiran taloudessa tilanne, jossa toinen on odottanut kiltisti omaa treenivuoroaan portin takana kongia syöden ja siitä huolimatta tilanne kärjistyy riidaksi, kun koirat yhdistetään. Sama tilanne voi tulla eteen monissa muissakin yhteyksissä – koira tekee täysin oikein mutta jää silti kytemään.

Miltä hyvä vaihtokauppa näyttää?

Se näyttää siltä, että koira ei haluakaan sitä mistä se luopuu. Aito motivaatio on suurempi siihen, mitä luopumisesta seuraa kuin luopumisen kohteeseen. Kuulostaa hullulta, koska silloinhan luopumista ei tarvitsisi harjoitella, kun koiraa ei kiinnosta muut kuin ”oikeat” asiat. Kannattaa kuitenkin harjoitella varastoon juuri näin päin, koska on todennäköisempää, että koiran asenne luopumista kohtaan muodostuu positiiviseksi.

Esimerkki hyvästä vaihtokaupasta voi olla kahden lelun leikki, jossa luopumisesta seuraa uuden pallon jahtaaminen – luopumisesta eli pois antamisesta seuraa jotain aidosti parempaa. Tämäkin kuitenkin riippuu koirasta. Osa haluaa omistaa syystä tai toisesta, eikä kaikkia kiinnosta juosta lelujen perässä. Pienet yksilöerot saattavat tuottaa harjoituksiin erilaisia variaatioita.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset katsomaan monia erilaisia luopumiseen liittyviä treenivideoita! Videoilta näet miten voit harjoitella luopumista niin, ettei koiraa tarvitse kieltää ottamasta herkkuja vaan se oppii itse aktiivisesti luopumaan.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?