Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

On hauskaa katsella koiraa, joka touhuaa kongin kanssa. Aiemmin ajattelin, että koira söisi varmaan mieluummin ruokansa kupistaan kuin kaivaisi sitä tuntikausia lelun sisältä. Nykyään olen eri mieltä. Mielestäni lelut, joihin saa piilotettua ruokaa ovat ehkä yksi parhaista keksinnöistä.

Yleisesti ajatellaan, että jos vankeudessa elävä eläin saadaan käyttäytymään lajilleen tyypillisellä tavalla, sen hyvinvointi paranee. Toisaalta jos eläimellä ei ole mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, se voi stressaantua ja jopa sairastua. Ruokailuun ja ruuan etsimiseen liittyvät käyttäytymismallit ovat perinteisiä lajitypillisiä käytöksiä. Usein eläin jaksaa ponnistella saadakseen ruokaa ja tämä ponnisteluun käytettävä aika vähentää turhautumista ja tylsistymistä sekä lisää eläimen fyysistä aktiivisuutta.

Hollannissa tutkittiin, miten kong-lelut vaikuttavat laboratoriokoirien käyttäytymiseen. Laboratorio-olosuhteet saattavat olla koiran kannalta melko ankeat ja virikkeitä on vain rajoitettu määrä. Laboratoriokoirille tarjottiin kongit ja niiden käyttäytymistä tarkkailtiin. Tutkimuksessa havaittiin, että ne koirat, joilla oli kongit, viettivät runsaasti aikaa niiden parissa. Lisäksi kong-koirat liikkuivat enemmän sekä monimuotoisemmin ja olivat aktiivisempia, ts. niiden passiivinen aika väheni. Koirat investoivat leluun jopa kolmanneksen ajastaan. Kong-koirat haukkuivat myös harvemmin kuin kontrolliryhmän koirat. Havaittiin kuitenkin, että jotta koira kiinnostuisi lelusta, tulee sen sisällä oleva ruoka olla laadultaan koiraa miellyttävää – sellaista jonka eteen jaksaa työskennellä.

Ei tarvitse olla laboratorio-olosuhteita voidakseen hyödyntää ruokaleluja. Ei ole pakko ostaa kongia. Voi esimerkiksi antaa koiralle luita tai makkaranpaloja tyhjiin maitotölkkeihin (molemmat aiheuttavat lievää sotkua asuntoon, mutta panostus hyvinvointiin kannattaa). Virikkeellistämisen voi yhdistää yksinoloon, koiralla on mukavampi työpäivä kotona, jos on jotain mielekästä puuhaa.

Schipper, Vinke, Schilder, Sprujit (2008), The effect of feeding enrichment toys on the behaviour of kennelled dogs (canis familiaris), Applied animal behaviour science 114:182-195.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Kuningasidea Kong

 • syyskuu 6, 2010 at 5:46 am
  Permalink

  Papukaijojen kohdalla tällaiset “ruokalelut” ovat olleet Suomessakin pinnalla viimevuosina. Kuitenkin luonnossa käyttävät suurimman osan ajastaan ravinnon hankintaan ja tällaisia haasteita on helppo tarjota kotona (esim joillain lajeilla niinkin yksinkertaista, että etsivät häkin pohjalta siemeniä hiekan seasta).

  Muistaakseni kultaposkiamatsoneilla löytyy tutkimustakin siitä, että jotkin hyvinvoinnin ulkoiset merkit olivat parempia niillä linnuilla, jotka joutuivat työskentelemään ruokansa eteen (Amazona amazonica, CL Meehan ym).

  Reply
 • syyskuu 6, 2010 at 4:53 pm
  Permalink

  Juu, uskon että linnuille ruokavirikkeet ovat hyvä tapa monipuolistaa käytöstä ja parantaa sitä kautta hyvinvointia. Linnuillahan vankeudessa eläminen tarkoittaa useita kompromisseja lajityypilliseen käyttäytymiseen, kuten muillakin lajeilla.

  Reply

Mitä mielessä?