Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Molemmilla on kannattajansa ja puolensa. Dr. Cook on pitkään puhunut kuolaimettomien puolesta. Hänen tutkimuksissaan mm. erilaiset käytösongelmat ratsastaessa ovat vähentyneet merkittävästi tai poistuneet kokonaan, kun on siirrytty käyttämään kuolaimettomia suitsia.

Toisaalta  Dr. Hilary Clayton on tutkinut kuolaimettomia ja tutkimuksessaan todennut, että kuolaimeton (jossa narut menevät ristiin leuan alla) saattaa aiheuttaa turpaan jopa suuremman paineen kuin kuolain kieleen. Clayton perustelee kuolaimen käyttöä nimen omaan sillä, että kieli on lihas, joka pystyy ottamaan painetta vastaan paremmin kuin turpa, jossa ihon alla on vain luuta.

Toki kaikki välineet satuttavat jos niitä käytetään liian voimakkaasti. Ehkä itse vehjettä enemmän asiaan vaikuttaa hevosen oppimishistoria. Mikäli hevonen on kokenut ikäviä asioita kuolaimen kanssa, sillä voi olla sitä kohtaan asenne. Asennetta voi korjata tarjoamalla positiivisia kokemuksia kuolaimesta, edellyttäen tietenkin, että suu tutkitaan ja hoidetaan säännöllisesti mahdollisten kipujen ja/tai hammasongelmien varalta.

Cookin tutkimuksesta voi saada sen käsityksen, että kertaheitolla korvaamalla kuolaimet kuolaimettomilla pääsee eroon kaikista ongelmista. Moni hevonen voi olla rennompi ilman kuolainta, mutta vaihtaminen edellyttää yleensä kouluttamista. Varsinkin, jos kyseinen hevonen asennoituu negatiivisesti riimuun. Hevonen voi olla oppinut vetämään riimussa painetta vastaan, jolloin se todennäköisesti tekee niin myös kuolaimettomilla. Jos jarru tai kääntäminen ei toimi riimulla, eivät ne välttämättä toimi kuolaimettomillakaan heti – oppiminen edellyttää kouluttamista.

Minusta kapsoni vaikuttaa kiinnostavalta välineeltä ratsastuksessa. Varsinkin sellainen kapsoni, jossa on leveä ja pehmeä turpis. Olen kokenut kuolaimettomien suitsien ongelmaksi niiden turpiksien kapeuden – toisaalta en kuolaimettomia käytäkään, kun ei niitä ole löytynyt tarpeeksi isossa koossa 😉

Tässä pari videota samasta hevosesta, jolla ratsastetaan kuolaimilla ja ilman. Tässä kohtaa on huomattava, että kyseessä on ratsastuskouluhevonen, jolla hyvin todennäköisesti on asenne kuolainta kohtaan. Lisäksi vertailuissa tulisi varmistaa, ettei hevosen suussa ole kipua aiheuttavia ongelmia, jotka saattavat vaikuttaa tulokseen.

Kuolaimen kanssa:

Ilman kuolainta:

Oletko kuolaimen vai kuolaimettoman puolesta?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!