Kysytään kissalta: kissan treenin erityispiirteet

Voiko kissalle kouluttaa temppuja? Miten kissaa voi motivoida? Miksi kissaa ei kiinnosta? miten tehtäviä voisi vaikeuttaa? Mitä kaikkea kissalle kannattaa opettaa?

Kaikki lähtee kissan motivaatiosta

Kissa on parhaassa iskussa temppujen opettelua varten yleensä silloin, kun se odottaa ruokaansa. Kissan ahneudesta ja nälän tasosta riippuen voi joutua antamaan hieman ruokaa alle ennen treeniä.

Nirsomman tai vähemmän ahneen kissan kanssa kannattaa myös aloittaa ruoka-aikana, koska se on kissan mielestä kuitenkin paras hetki puuhastella jotain.

Kokeile mikä herkku kissalle toimii parhaiten – tämän voi testata matalan kynnyksen heittotestillä. Ota erilaisia herkkuja eri kuppeihin ja vippaa niitä yksitellen lattialle. Mitä kauemmin kissa herkkuja haistelee ja mitä kauemmin syömisen aloittaminen viipyy, sitä vähemmän kissa herkusta pitää. Hyvän herkun tunnistaa siitä, että se syödään nopeasti.

Kun motivaatio on kunnossa, on aika aloittaa treenit!

Mistä voi aloittaa kissan kanssa?

Kun sopivat herkut on löydetty, kissan toiminta usein kertoo, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Osa kissoista jää paikalle pitkäksi aikaa tavoittelemaan herkkuja, osa taas poistuu heti huomatessaan, ettei heti saa niitä. Kannattaa aloittaa mieluummin liian helposta tehtävästä kuin liian vaikeasta.

Kädestä syöttäminen on jo aivan riittävä ensimmäinen harjoitus. Kissan voi olla haastavaa paikallistaa namia kädestä ja se saattaa epähuomiossa purra sormeen tai kynsillä avittaa ruokkivaa kättä. Politiikka voi olla ihan hyvin vaikkapa se, että herkku annetaan aina maahan, se helpottaa jatkossa palkkaamista.

Mikä kissaa voi häiritä?

Kissalle on lajityypillistä saalistaa yksin ja syödä yksin. Kissat voivat leikkiä paini- ja jahtausleikkejä toistensa kanssa ja olla hyviä kavereita, mutta ruoka ei ole yleensä asia, jota kissat mielellään jakavat. Mikäli sinulla on useampi kissa, osa niistä väistyy koulutustilanteessa, mikä voi näyttää siltä ettei niitä kiinnosta. Ne vain kaipaavat omaa rauhaa tekemiseen.

Kissaa voi häiritä yhtä lailla oven takana raapivat kollegat – on hyvä etsiä itselle ja omille kissoille sopiva tapa treenata. Voi tehdä yksitellen tai vaikka kaikkien kanssa yhtä aikaa – siinä on vain opeteltava keskittymään yhteen kerrallaan ja palkitsemaan muita kauemmas.

Mitä kaikkea kissalle voi opettaa?

Kun motivaatio on kunnossa, kissalle voi opettaa mitä tahansa. Helpointa on aloittaa positiivisesta luopumisesta ja edetä siitä kohteisiin. Minusta kohteet ovat kissoille tosi käteviä, varsinkin jos kissoja on useampi kuin yksi kerrallaan tekemässä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron miten voi aloittaa koulutuksen, kun kissoja on paikalla useampia.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?