Kysytään kissalta – palkkion valinta

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kognitiiviset virikkeet on edelleen aliarvostettu virikeryhmä kissoilla. Kissahyllyt, ulkoilutus sekä kaikenlaiset järjestelyt ovat suosittuja tapoja luoda virikkeitä, mutta niitä koskettaa eräs ongelma, nimittäin sopeutuminen.

Silloin kun uudesta tarhasta tulee normaali osa päivää, eli saavutettu etu, on kyse sopeutumisesta. Tarhaan pääsy ei enää aikojen kuluessa aiheuta yhtä suurta elämystä kuin alussa. Sopeutuminen tarkoittaa sitä, että toisaalta virikkeen tarjoama mielihyväkokemus latistuu ja toisaalta sen omaehtoista motorista toimintaa aiheuttava vaikutus heikkenee. Tästä syystä virikkeiden järjestämisen taikasana on vaihtelevuus, ei suinkaan enemmän ja enemmän.

Kognitiiviset virikkeet ovat kissoille yleensä hyvin mieluisia; ne pelaavat mielellään älypelejä ja ratkovat haasteellisia aivopähkinöitä. Kouluttaminen on yksi keskeinen kognitiivinen virike: kissalle voi tarjota ongelmanratkaisutehtäviä ja aivojumppaa turvallisessa ympäristössä. Varsinkin niissä tilanteissa, kun kaikki on pelissä ja mikään ei tunnu riittävän, kannattaa kääntyä kognitiivisen laarin puoleen.

Kissan kouluttaminen on helppoa jos sille löytyy hyvä palkkio. Kuitenkin siinä missä koirien kanssa usein tehdään tarjoamisen kautta, kissoilla (ainakin nettivideoiden perusteella) ei välttämättä malteta odottaa, että kissa tarjoaisi itse jotain toimintaa, vaan lähdetään avustamaan kissaa eri tavoin. Tämä ei ole virikemielessä, eikä muutenkaan perusteltua, koska mihin kouluttamisessa olisi kiire?

Kouluttamisessa virike ei ole se, mikä näkyy ulospäin vaan se mitä tapahtuu kissan pään sisällä. Ei ole mitään merkitystä, koskettaako kissa jotain alustaa vain juokseeko se esteiden yli namin perässä vaan merkitystä on sillä, mitä kissa ajattelee, tuntee ja kokee ja mitä se itse päättää koulutustilanteessa tehdä.

Anna siis kissalle aikaa ja lievennä vaatimustasoa. Kissan ei tarvitse palkkaa ansaitakseen tehdä yhtään mitään, mutta sen täytyy oppia kouluttamisen idea. Siksi kaksi perusasiaa kannattaa ottaa käyttöön alusta asti: 1. käytä palkkasanaa, jolla merkkaat toivotun toiminnan ja 2. älä houkuttele kissaa sormella tai namilla tekemään mitään.

Näistä perusteista on hyvä lähteä liikkeelle, ja tämän jälkeen vain mielikuvitus asettaa rajat sille, mitä kaikkea kissasi voi oppia.

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki liki 200 aiemmin julkaistua videota. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?