Kysytään koiralta – käsittely: olosuhteita, asennetta ja temppuja

Koirien omaehtoinen käsittely tarkoittaa sitä, että toimenpiteet tehdään koiran kanssa yhteisymmärryksessä ja vuorovaikutuksessa. Kysytään koiralta -metodiin sisältyy kuitenkin paljon muutakin kuin ns. starttinappulat, eli eleet joilla koira ilmoittaa olevansa valmis toimenpiteeseen tai harjoitukseen.

Ennakoitavuus ja kontrolloitavuus stressiä aiheuttavissa tilanteissa eivät ole mitään kovin uusia keksintöjä, vaan niiden hyödyt on todettu jo 30-luvulta alkaen rottien stressitutkimuksissa. Uutta on se, että niitä sovelletaan koiriin ja muihin eläimiin hoitotoimenpiteissä.

Kysytään koiralta – ajattelu käsittelytoimenpiteissä

Kysytään koiralta-ajatteluun kuuluu koiran hyväksyminen kokonaisuutena. Koiraa ei voi tarkastella vain yhdessä tilanteessa laukaisevien tekijöiden, käyttäytymisen ja seurausten perusteella, vaan moni muukin asia vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Monessa käsittelytoimenpiteessä täytyy laajentaa näkökulmaa, jotta saadaan onnistumisia. Laajalla näkökulmalla tarkoitan sitä, että treeni tehdään oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, panostetaan olosuhteisiin, valmisteluun, asenteeseen, tunnetilaan, konseptiin, tapahtumaketjuun sekä varsinaiseen harjoitukseen ja palkkioon.

Muutamia vuosia sitten tein paljon ns. kronologista harjoittelua. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kynsien leikkaaminen aloitetaan alusta ja vähitellen vaikeutetaan ja nostetaan kriteeriä. Tein jopa kynsitreeniä asento edellä, eli ensin näin paljon vaivaa hienon kylkimakuun rakentamiseen ja sen jälkeen aloin vesittää sitä leikkaamalla kynsiä. Huomasin sitten kantapään kautta, että mitä enemmän tehdään ns yhtenä treeninä vaikkapa kynsiä, sitä enemmän tavaraa on vaarassa mennä pilalle jos jotain tapahtuu. Eli jos leikkaankin liikaa kylkimakuulla, siinä pilaantuvat sekä leikkaaminen että vaivalla rakennettu asento ja alusta, kaikista strarttinappuloista huolimatta.

Nykyisin ajattelen, että kannattaa tehdä kaikenlaisia harjoituksia, joista vain yksi on se varsinainen toimenpide. Tällä tavalla voidaan säilyttää toimenpide mahdollisimman puhtaana ja rakentaa toisaalta asennetta ja olosuhteita varsinaisen tilanteen ulkopuolella. Monissa tilanteissa auttaa ihan vain hengailu koiran kanssa niin, että on aidosti hauskaa. Se murtaa jäätä paremmin kuin mikään nami.

Olosuhteet kuntoon

Olosuhteilla tarkoitan sitä, että jokainen koiranomistaja tietää, mihin aikaan vuorokaudesta kannattaa harjoitella. Olosuhteisiin liittyy oleellisesti koiran valmistelu – voit alkaa valmistella koiraa kynsitreeniin vähintään 12 tuntia ennen harjoitusta. Lisäksi olosuhteisiin liittyy kulissit sekä erilaisten turva-ankkureiden käyttö.

Asennetta kehiin

Asenteen muodostumista jotakin toimenpidettä kohtaan ei voi pakottaa tai kiirehtiä. Asenne syntyy aiempien kokemusten ja tunteiden perusteella. Asenteen rakentaminen ei ole paikkaan tai koiran rauhallisuuteen sidottua, vaan sitä voi rakentaa missä tahansa!

Tempuilla vuoropuheluun

Olosuhteita, asennetta ja vuoropuhelua voi kehittää kaikkia erikseen ja eri harjoituksissa. Itse näen että temput, eli toimenpiteeseen liittyvät tehtävät ja koiran aktiivinen toimijuus on melkein helpoin osuus treenistä. Tämä edellyttää sitä, että palkkiot ovat kunnossa ja asenne kohdillaan. Tempuilla tarkoitan yhteisen kielen ja sopimusten kehittämistä. Temppuja voivat olla eleet tai toiminnat, kuten korttien valinta tai kellon soittaminen. Temppujen kautta saadaan viestintä ihmisen ja koiran välillä sujuvaksi ja koiran ääntä ja sitä kautta hallinnan tunnetta eli kontrolloitavuutta voimistettua.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron ajatuksiani omaehtoisesta käsittelystä huomioiden olosuhteet, asenteen ja temput.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?