Onko koirasi ailahtelevainen palkkioiden suhteen? Onko jopa käynyt niin, että joku palkkio on kokenut inflaation? Entä onko koirasi herkkä ympäristön häiriöille?
Miksi kysyisin koiralta?
Eikö palkan valinta kuulosta vähän älyvapaalta idealta? Kyllähän nyt omistaja tietää, mikä koiralle toimii. Näin voisi kuvitella! Kuitenkin kysymisellä on aika monta muutakin vaikutusta kuin se, mitä koira juuri nyt haluaa.
1. Tiedät, mitä palkkaa koira juuri nyt haluaa
Laitan tämän ensimmäiseksi, koska joskus se on se tärkein syy kysyä. Mikäli koira on kooltaan pieni, joutuu nakinpalat ja niiden sijoittelun laksemaan hyvinkin tarkkaan. Tässä tilanteessa voi olla hyötyä, jos koira valitseekin jotain kätevämpää, jopa aineetonta palkkaa. Joskus taas koira voi olla nirso, ja tällöin on hyvä idea kysymisen kautta saada se vastaanottamaan mitä tahansa palkkaa.
2. Kun kysyt, verryttelet koiraa samalla
Palkan valinta on peli, joka on erinomainen verryttely ennen varsinaista treeniä. Sinun ei tarvitse uhrata yhtään vaivalla opeteltua vihjettä tai käskyä siihen, että koira ei vielä ole valmis, vaan voit lämmitellä koiraa yksinkertaisella pelillä. Kun otat tämän tavaksi, teet samalla myös tuttua tehtävää, mikä orientoi koiraa siihen, mitä seuraavaksi on tulossa.
3. Kun kysyt, koira ottaa tilaa haltuun
Kun teet koiran kanssa tuttua tehtävää, annat sille aikaa ja mahdollisuuksia sopeutua ympäristöön ja ottaa häiriöitä haltuun. Koira saa keskittyä helppoon ja kivaan tekemiseen, mikä rentouttaa sitä.
4. Kun kysyt, koiralla on enemmän kuin yksi oikea vaihtoehto
Kuinka monessa asiassa koiralla yleensä on enemmän kuin yksi oikea vastaus? Kun toimimme oikein/väärin tai palkkaa/ei palkkaa – akselilla, koira voi kokea epäonnistumisen pelkoa tai palkkion menettämisen pelkoa. Tämä pelko voi näkyä suorituksessa turhana kuormana. Kun annat koiralle enemmän vaihtoehtoja, annat sille myös enemmän tilaa ja aikaa toimia.
Miten kysyisin koiralta?
Kun kyse on palkkion valinnasta, voit asetella kysymyksiä monella eri tavalla. Voit tehdä poissulkemista tai mikä näistä -kysymyksiä. Lisäksi voit käyttää aistinvaraista arviota tai laittaa joitakin palkkoja symbolien taakse.
1. Mikä näistä -valinta
Voit levittää lelut lattialle ja antaa koiran poimia sieltä mieluisan. Voit tehdä nameista ”purkkiradan” ja antaa koiran ilmentää, mikä niistä on kiinnostavin. Näistä tavoista saa käteviä rutiineja itselleen ja koiralle. Pienikin rutiini voi muodostua tärkeäksi turva-ankkuriksi koiralle; se on tapa, jolla aina toimitaan.
2. Poissulkeminen
Kun tarjoat jotain palkkaa ja koira ei koskaan sitä halua, vaan haluaa aina jonkun muun, silloin voit laittaa toistuvasti ei-valitun poistuvien listalle. Poissulkeminen on pitkän ajan havainnointia, jossa koiran tekemisten kautta ohjaajalle muodostuu kuva siitä, mistä koira erityisen paljon pitää.
3. Palkkapeli
Oletko ajatellut, että palkan valinnasta voi rakentaa palkan? Palkkapeli kehittää sekä koiraa että ohjaajaa, ja siksi se on oma ehdoton suosikkini. Mikäli haluat kehittää omaa motoriikkaa ja nopeutta, kokeile ihmeessä palkkapeliä. Lisäksi saat käsityksen siitä, miltä koirasta mahtaa tuntua treenin aikana, kun oletkin itse välillä tehtävien suorittajana.
Palkkapeli alkaa siitä, että valitaan oikeasti hyviä palkkioita, esimerkiksi kaksi kappaletta. Ja viedään ne symboleiden, eli esimerkiksi valintakorttien taakse. Sen jälkeen annetaan koiran kertoa, kumpaa se haluaa!
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi palkkion valinnan periaatteita.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.