Kiihtyminen, haukkuminen, sählääminen, hidastelu tai haistelu – ovatko nämä vireen ongelmia vai onko kyse jostain muusta? Kun koira haukkuu, vinkuu tai vaihtoehtoisesti kulkee käsijarru päällä tai haistelee maata muina koirina, voi selitystä hakea vireestä tai monesta muustakin asiasta.
Kaikkia näitä voi selittää monella tavalla; kaikki mainitut voivat liittyä motivaatioon tai sen puutteeseen sekä stressiin. Voi olla kyse epävarmuudesta tai tehtävän tai ympäristön haasteellisuudesta tai ihan puhtaasta uteliaisuudesta. Joskus voi olla vaikea erottaa toisistaan koiran vireystila, opittu toiminta suhteessa johonkin paikkaan sekä yksittäisen tehtävän tai harjoituksen aikainen energisyys/motivaatio -yhdistelmä. Mielestäni kaikki nämä näkökulmat ovat oleellisia kun puhutaan yleisesti vireestä.
Viretilan tuottaa vuorokausirytmi
Koira on harjoitus- tai suoritushetkellä useiden tekijöiden summa. Koiran viretila voi olla erilainen aamulla ja illalla, eikä sillä ole mitään tekemistä kouluttamisen kanssa. Viretilaan vaikuttaa lepo/aktiivisuusrytmi ja arjen kuormitukset ja palautumiset. Mitä palautuneemmassa tilassa koira harjoitushetkellä on, sitä vähemmän taustatekijät vaikuttavat viretilaan ainakaan negatiivisesti.
Stressi vaikuttaa vireeseen
Vaikka hidastelua tai ylikiihtyneisyyttä kutsutaan usein vireongelmiksi, yhtä hyvin kyseessä voi olla koiran normaali stressireaktio. Tästä näkökulmasta lähestyttäessä päästään helpommin kiinni siihen ajatukseen, että voisi hoitaa enemmän syytä kuin oiretta. Esimerkiksi sählääminen, hidastelu, haistelu sijaistoimintana ja kiehuminen äänen kera ovat kaikki koiran tapoja reagoida stressaavaan tilanteeseen. Jos ajatellaan että vire on jokin erillinen säätöruuvi, jota voi portaattomasti säätää tarpeen mukaan, ei ehkä riittävästi huomioida syitä toiminnan taustalla.
Motivaatio vaikuttaa vireeseen
Motivaation merkitys vireeseen on testattavissa. Mikäli ns. matalavireiselle koiralle toimii palkkion vaihto parempaan, silloin oli kyse ehkä motivaation puutteesta, ainakin yhtenä osatekijänä. Yhtä lailla voisi kuvitella, että ylivireiseltä koiralta ongelma poistuisi palkkaa huonontamalla, mutta tämä on oman kokemukseni mukaan erittäin harvinaista ja toisaalta erittäin riskialtista synnyttämään uusia konflikteja vanhojen rinnalle.
Tunne vaikuttaa vireeseen
Voisi ajatella niinkin, että vire on toimintaa, jonka taustalla on tunne. Koira voi olla kaikissa tunnetiloissaan sekä passiivinen että aktiivinen ja tämä aktiivisuus/passiivisuus on se, minkä tulkitsemme vireeksi. Koiran vireen taustalla voi yhtä lailla olla toiveikkuus, turhautuminen tai ahdistus tai jokin muu tunne. Tunteisiin vaikuttaminen on koulutuksellinen asia, ja siihen on mahdollista vaikuttaa harjoittelutilanteessa. Kiihtymys sinänsä ei ole ongelma, vaan sen taustalla oleva tunne, varsinkin jos tunne on lopputuloksen kannalta ei-toivottava, kuten pelko.
Vaikuta vireeseen monella tasolla
Viretila ja vire rakentuvat monista tekijöistä, ja niitä voi hallita myös monella tavalla. Mikäli koiralla esiintyy jatkuvasti haasteita harjoittelutilanteessa, kannattaa silmäillä läpi sen aikabudjetti kriittisellä silmällä. Isot asiat vaikuttavat pieniin enemmän kuin pienet isoihin. Lisäksi on hyvä pohtia, voiko tilanteen taustalla olla stressireaktio. Tämän jälkeen voi miettiä motivaatiota ja varsinkin koulutuksellisesti vaikuttaa koiran toiminnan taustalla olevaan tunnetilaan.
Tunnetilaan voi vaikuttaa koulutushetkellä ensisijaisesti palkkioiden avulla. Toimiva palkkio tuottaa koiralle toiveikkuutta ja mielihyvää.
Lue myös nämä koiran kiihtymistä käsittelevät artikkelit:
Sujuva arki – miksi koira toimii reaktiivisesti
Koira haukkuu ja reagoi ääniin – mitä tehdä?
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon (13 min) jossa annan vinkit siihen, miten koiran virettä voi säätää ennen harjoitusta. Kerron myös, mikä mielestäni on haasteellista rauhoittumisen opettamisessa.
VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!