Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Ehkä olemme tämän jo tienneet?

Australiassa tutkittiin miten lähiöasutuksen takapihoilla pidettävien labradorien käytökseen vaikutti elinympäristön varustetaso. 55 labradorin olosuhteet analystoitiin ja koirien käyttäytymistä kuvattiin erilaisilla takapihoilla. Tutkijat löysivät yhteyksiä koiran käyttäytymisen ja takapihaympäristön ominaisuuksien väliltä. Tavoitteena olikin kuvata lähiöiden takapihoilla asuvien koirien fyysistä ja sosiaalista ympäristöä ja sen vaikutuksia käyttäytymiseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että tekijät, joita normaalisti pidetään tärkeinä käytöksen kannalta, eivät olekaan niin tärkeitä kuin luullaan. Tällaisia tekijöitä ovat pihan koko, toisen koiran seura tai lelujen saatavuus. Koirat olivat pääosin kiinnostuneita talon sisällä olevista ihmisistä, ja käytökseen vaikutti enemmänkin se, pidettiinkö koiria öisin sisällä, oliko koiralla koppi pihalla ja se kuinka tottelevaisena omistaja koiraansa piti. Monet koirat halusivat seurata talon tapahtumia ja kulkivat ovelta ovelle.

Miksi ottaa koira jota pitää pihakoristeena? Monet käytösongelmat yleistyvät, kun eläintä pidetään sosiaalisessa eristyksessä.

Kobelt et al. (2007), The behaviour of Labrador retrievers in suburban backyards: the relationships between the backyard environment and dog behaviour, applied animal behaviour science 106:70-84.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?