Lajina rally-toko tai agility? Koiran mittaus kuuluu lajiin

agility rally-toko

Monissa koiraharrastuslajeissa on luoksepäästävyysosuus, jossa on tarpeen että vieras ihminen koskettaa koiraa. Rally-tokoon ja agilityyn kuuluu koiran mittaus, joka on sinänsä yksinkertainen toimenpide, mutta joka voi kääntyä kynnyskysymykseksi. Näitä tilanteita ei tule sen kummemmin mietittyä, kun kaikki sujuu. Mikäli koiraa jännittää vieraan ihmisen kosketus, tutkiminen tai kiinnipito, saattavat mittausasiat mutkistua.

Miksi koiraa ei kannata viedä tilanteeseen väkisin?

Kaikkien koirien kohdalla väkisin mittaaminen ei edes tule kyseeseen, mutta vaikka yrittäisi, mittaustoimenpide voi osoittautua hyvin haastavaksi. Tästä syystä on reilua valmistella koiraa mittaukseen etukäteen ja rakentaa mittaaminen kokonaan erillisenä tehtävänä, jonka koira tekee mielellään.

Lajeihin, joissa koiran hyvinvointi on kaiken lähtökohtana (kuten kaikki koiralajit käsittääkseni leimautuvat), ei ole perusteltua tuottaa koiralle stressiä kehän tai radan ulkopuolellakaan. Toisaalta turha kuorma voi heijastella itse lajiin ja tuottaa ikävän särön ohjaajan ja koiran suhteeseen.

Koiran mittaus on samankaltainen monen muun tilanteen kanssa

Kannattaa aina pohtia, mitä kaikkia hyötyjä voi saavuttaa sillä, että harjoittelee yhtä asiaa. Koiran mittausharjoittelu näkyy ja kantaa hedelmää todennäköisesti esimerkiksi lääkärikäynneillä, trimmauksessa, näyttelyissä ja jopa kotona vieraiden tervehtimisessä. Koiralle voi opettaa yksinkertaisen konseptin, miten tilanteessa toimitaan ja tuunata sen juuri omien tarpeiden mukaiseksi. Kun positiivinen kierre lähtee käyntiin, se voi heijastaa kokonaisvaltaiseen suhteeseen koiran kanssa ja sekä koiran että omistajan hyvinvointiin.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet kaksi lyhyttä videota, joilla käyn läpi koiran mittaukseen valmistelevan harjoituksen pääperiaatteet. Mittaus rakennetaan videoilla kotoa löytyvien välineiden avulla, joten et tarvitse oikeaa mittaa harjoittelua varten.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?