Hevonen kyllä menee traileriin, mutta ei pysy siellä ja säntää vauhdilla ulos varsinkin jos joku yrittää kiinnittää takapuomin. Tämä on lähes yhtä yleinen ongelma kuin se, ettei hevonen halua mennä traileriin. Lue haluamisesta lisää täältä.
Takapuomin kirous on hankala ongelma käsitellä, koska hevosta on hyvin vaikeaa saada väkisin pidettyä kopissa ja estää ulos peruuttaminen. Väkisin pitäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita, joissa hevonen voi rikkoa itsensä tai käsittelijä voi olla vaarassa ollessaan hevosen takana. Jos hevonen menee koppiin, mutta ei pysy siellä, on koulutus jo puolitiessä. On löydetty motivaatio ja saatu hevonen menemään ahtaaseen tilaan, joka on kolmesta suunnasta suljettu. Neljäs suunta on yleensä vaikein, koska hevonen kyllä tiedostaa olevansa suljetussa tilassa ja siitä tulee ajan mittaan taitava vastustaja. Osa hevosista jopa jättää toisen takajalan sen verran sillalle, että takapuomia ei pysty laittamaan kiinni ja moni sinkoaa pihalle, kun lastaaja yrittää korjata puuttuvaa jalkaa sisälle.
Hevosta voi huijata kerran tai kaksi niin, että joku nopeakätinen ehtii sulkea takapuomin ennen kuin hevonen ehtii pihalle. Parin tällaisen kokemuksen jälkeen hevonen ei anna tilanteen edetä tähän asti, vaan varmuuden vuoksi peruuttaa ulos. Takapuomiin liittyvä ongelma on sekin, että hevonen pyrkii ensin puomin läpi ja sitten ali. Takapuomi on monesti kaikkein vaikein palikka lastaamisessa, koska sen aiheuttama reaktio hevosessa voi kärjistyä nopeasti hätätilanteeksi – joskus hevonen hyppii joka suuntaan, joskus se hyppää etupuomin päälle tai pyrkii etuovesta ulos. Sama pätee siihen, kun hevoseen laitetaan muuta painetta takaapäin lastaustilanteessa. Kaikki nämä ovat huonoja vaihtoehtoja silloin, kun puhutaan isosta eläimestä ahtaassa ja suljetussa tilassa.
Lastaustilanteessa usein myös takana seisovat ihmiset aiheuttavat ulos peruuttamisen; varsinkin jos hevosella on kokemusta avustetusta lastaamisesta. Se oppii saaliseläimenä nopeasti lukemaan vaaranmerkkejä tilanteesta kuin tilanteesta, eikä uhkailu tästäkään syystä ole kestävin tapa lastauskouluttaa hevosta. Lastaustilanteessa hevosen älykkyys tulee hyvin selkeästi esille – jokaisella hevosella on olemassa kiinteästi henkiinjäämiseen liittyvät taidot, kuten vaaran välttely.
Ratkaisu takapuomiongelmaan löytyy koulutuksen vaikeuttamisesta. Tilanne jää usein junnaamaan paikalleen siihen pisteeseen, että hevonen kävelee sisälle traileriin, mutta ei pysy siellä eikä kestä yhtään häiriötä. Riski junnaamiselle on suuri, jos hevonen on laitettu traileriin aasi-porkkana-systeemillä, eli ruokakupilla houkuttelemalla. Silloin moni hevonen käy hakemassa suun täyteen palkkaa ja peruuttaa sillalle syömään. Koulutus yleensä etenee hyvin, jos otetaan muutama selkeä välitavoite ja mietitään koulutuksen vaiheistus kunnolla läpi. Usein nimittäin lastaajakaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu tai pitäisi tapahtua, kun hevonen on sisällä. Tämä on täysin ymmärrettävää, koska ongelmataoausten kohdalla tilanne on lastaajallekin täysin uusi.
Jokaisella on oma tapansa lastata. Joku haluaa avustajan mukaan, toinen haluaa pärjätä yksin. Nämä ovat niitä asioita, jotka vaikuttavat lastausharjoitteluun. Siksi olisi hyvä miettiä asiaa ja kuvailla mielessään, miltä se oman hevosen lastaaminen näyttää silloin kun se on valmis.
Vinkit takapuomin kirouksen purkamiseen:
1. Mieti alusta asti, miten voit asteittain vaikeuttaa koulutusta niin, että a) motivaatio pysyy kunnossa ja b) tehtävä vaikeutuu, mutta pysyy riittävän helppona
2. Mieti, miten voit hallita palkkiota siten, että hevonen ei kokisi ulos ryntäämistä palkitsevaksi.
3. Mieti, voitko harjoitella takapuomin käyttöä jossain muualla kuin trailerissa.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videolta käytännön vinkit, joiden avulla pääset eteenpäin takapuomin kirouksen kanssa.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.
Tosi hyvä tämä takapuomin kirous juttu ja video:) Minä olen tämän ongelman kanssa painunut oikeastaan viime kesän. Päästiin hyvin siihen pisteeseen että kopissa käytiin ottamassa suullinen herkkua ja äkkiä ulos syömää.. Yhtenä iltana siskoni oli käymässä ja katseli sitä touhua ja tuumasi että joo-o, hyvin on oppinut hakemaan kopista syötävää.. Mietittiin että nyt täytyy muuttaa taktiikkaa. Jos kopista lähdetään ilman lupaa niin tarjoilu loppui siihen. Takaisin tarhaan jossa ei sillä hetkellä ollut edes heiniä tarjolla. Ja sitten vietiin nuorempi heppa siinä vanhemman silmien edessä syömään tämän pakittajan herkut! Kyllä oli pakittajan ilme hämmästynyt! Voiko tässä käydä näinkin! Ei tarvinnut tehdä tuota kuin pari kertaa niin pakittaja hoksasi että jos poistun tästä kopista kesken herkuttelun niin eväät jää syömättä. Siitä sitten jatkettiin viivyttämällä herkkujen saantia. Nyt kestää kävellä ympäri vinkkaa ja kolistella takaovea (ei puomi vaan suljettava ovi) ja hepsu vaan kattelee irti kopissa että olisko sitä tarjoilua. Eli tämä ongelma alkaa olla nyt pikkuhiljaa voiton puolella 🙂 Kiitos näistä kaikista hyvistä videoista ja neuvoista 🙂
Kiva kuulla 🙂 Ja hienoa, että teillä ongelma on historiaa.
Tuosta edellisestä kommentista tulikin mieleen tuo katselemalla mallia- oppiminen. Tällainen vois olla aika kiva ja hyödyllinen aihe ? Lähinnä hevosten opettamisessa tuo olis aika kiinnostava.