Lemmikit ja uusi vuosi
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koiralle, kissalle, hevoselle ja muillekin eläimille uuden vuoden  tulitukset ovat hermojaraastavaa aikaa. Kannattaa varautua iltaan ajoissa, ja käyttää koirat ulkona jo hyvissä ajoin. Koiria ei kannata ottaa mukaan raketteja katsomaan, koska aina on olemassa onnettomuusriski. Kissat on hyvä säilyttää sisätiloissa. Hevoset on syytä ottaa sisälle ennen kuin paukuttelu yltyy iltakuudelta. Seuraavana aamuna eläimiä ei väkisin kannata viedä ulos, jos ne vaikuttavat kovin hermostuneilta.

Muilta osin normaaleja rutiineja voi noudattaa, mutta ulkoilua kovimman räiskeen aikana on syytä välttää. Mikäli eläin osoittaa pelon merkkejä; läähättää, pyrkii sängyn tai sohvan alle tms. on hyvä pitää pää kylmänä. Jos pelko on jo alkanut, sille ei oikeastaan voi siinä tilanteessa enää mitään – varsinkaan kun paukuttelu tulee kestämään läpi yön. Kannattaa järjestää pimeä ja turvallinen paikka, jossa koira tai kissa saa olla omissa oloissaan. Jos eläin hakeutuu itse johonkin tiettyyn paikkaan, sen on hyvä antaa olla siinä.

Pelkäävää lemmikkiä ei kannata lohdutella, ellei kokemuksesta tiedä siitä olevan apua. Lohduttelu voi pahimmillaan nostaa stressiä entisestään. Eläin tekee kyllä kaikkensa rauhoittaakseen itsensä. Mikäli eläin vasta alkaa osoittaa levottomuuden merkkejä, voi kokeilla tilanteen laukaisuun jotain helppoa temppua, jonka eläin osaa ennestään. Koiralle tämä voi olla vaikka istuminen; muutama palkittu istuminen voi viedä ajatukset muualle ja se saattaa pystyä jopa nukkumaan pahimman tilanteen yli. Toinen mahdollinen laukaisija voi olla virikepallo, jota pyörittelemällä saa herkkuja ja ulkomaailma unohtuu.

Pelokkaille eläimille voi kokeilla kauranversouutetta: http://www.vogel.fi/product-finder/tipat_ja_tabletit/Avena_sativa.php

Sellaisille eläimille, jotka eivät näytä reagoivan räjäyttelyyn mitenkään, voi järjestää jotain mielekästä tekemistä paukuttelun ajaksi. Näin voi vaikuttaa siihen, ettei vakavia pelkoja tulisi tulevaisuudessakaan.

Rauhallista uutta vuotta!

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Lemmikit ja uusi vuosi

  • marraskuu 15, 2015 at 10:13 pm
    Permalink

    Kokeilla voi, kauranversouutetta by Vogel voi kokeilla, mutta… Oletko SINÄ saanut SINUN koirasi rauhoittumaan sillä? Siis, onko todisteita?

    Reply

Mitä mielessä?