Laitumella ollessaan hevonen on ”normaali”. Usein laidun laiskistaa hevosia ja ne ovat tavallisesta poikkeavan rauhallisia käsitellä ja liikuttaa. Ilmiö ei johdu siitä, että niillä olisi joka yö juhlat käynnissä, vaan siitä, että niiden vuorokausi täyttyy hevosmaisilla asioilla, eivätkä liikuttamisen aiheuttamat kierrokset nouse ylikorostuneeseen asemaan. Laidun ei siis laiskista vaan talli ja tarha sekä virikkeetön kierrostavat.
Mitä säädellympää ja rajoitetumpaa hevosen elämä on, sitä tärkeämmäksi nousevat pienet asiat, kuten harrastaminen. Sanon sitä pieneksi asiaksi, koska vaikka se on monen hevosen ensisijainen käyttötarkoitus, se on vuorokausi- ja viikkotasolla hyvin pieni ajallinen rupeama. Mitä enemmän hevosen elämässä on muutakin sisältöä, sitä paremmin se kestää vapaapäiviä ja lomia. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että sisältö elämässä ei ole suorituskyvystä pois. Monesti tallivirralla juokseva hevonen on vähemmän hallinnassa ja enemmän altis loukkaantumisille kuin laitumelta haettu, hiekkakylvyssä rentoutunut lajitoverinsa.
Tallivirta korostuu, kun hevonen joutuu syystä tai toisesta lepoon. Usein lääkkeeksi määrätään myös kävelytystä pieniä aikoja kerrallaan. Tämä on monelle hevoselle (ja omistajalle) mahdoton yhtälö. Hevonen voi esimerkiksi ”karsinalevossa” liikkua enemmän kuin tarhassa keskimäärin. Lisäksi kävelytys on usein haastavaa sekä kertyneiden kierrosten että patoutuneiden muiden tarpeiden takia. Sekä karsina- tai tarhalepo että säännöstelty kävelytys voivat pahimmillaan olla kaukana levosta ja leppoisasta toipumisesta ja aiheuttaa jopa uusia loukkaantumisriskejä.
Ongelmaa kannattaisi lähestyä siten, että miettii, missä ja miten hevonen on rennoimmillaan. Tämä pätee kaikkiin hevosiin – tarhaamisen ja tallissa olemisen on tarkoitus olla rentouttavaa ja palauttavaa, ei stressiä aiheuttavaa tai lisäävää. Jos hevonen täytyy pitää levossa, se kannattaa pitää sellaisessa paikassa, jossa se oikeasti on rauhallinen. Paikan ja olosuhteiden lisäksi voi tehdä muita toimenpiteitä, jotka rauhoittavat hevosta. Kävelytystä voi valmistella sairastarhassa tai karsinassa ja hevoselle voi järjestää sellaista toimintaa, joka väsyttää päätä mieluummin kuin levon tarpeessa olevaa kroppaa. Tämä pätee myös hevosiin, jotka eivät saa liikkua vapaasti tai olla lajitovereiden kanssa – on paljon asioita, joita jokainen voi tehdä.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa esittelen helpoimmat ja yksinkertaisimmat vinkit hevosen pään väsyttämiseen, olipa kyseessä karsinalepo, sairastarhassa oleilu tai muuten vain haluat tarjota hevosellesi mielekästä puuhaa ja mielenvirkistystä.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.