Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kohta se alkaa, on jo elokuu. Yöt viilenevät, päivät lyhenevät. Käynnistyy hermopeli – kuka pystyy venyttämään loimitusta pisimmälle. Ruutua, fullneckkia, pinkkiä, muhkeaa, fleeceä, sateenpitävää, talliin, tarhaan, kuljetukseen ja ratsastukseen.

kuzel_lovey_dovey

Jos joku on hevosmaailmassa onnistunut, se on loimiteollisuus. Joojoo, ehkä joku hevonen pärjää ilman loimea, mutta just tää mun hevonen ei pärjää. Tää yksilö nyt vaan ei pärjää ilman toppatakkeja. Ei vaan onnistu.

Yliloimitus on huomattavasti vakavampi ongelma kuin hevosten kylmettyminen. Miten on mahdollista, että hevoset ovat aikanaan levittäytyneet kaikkialle maailmaan ilman loimia, kun ne nyt värjöttelevät tarhoissa ja karsinoissa kolme vällyä päällä? 

Ihminen ja hevonen ovat erilaisia. Ihminen asuu luolassa, hevonen ei. Ihminen viihtyy sohvalla paikallaan, hevonen ei. Ihminen pukeutuu lämmittääkseen itseään, hevonen ei.

Pari asiaa hevosen lämmönsäätelystä:

 • Hevonen tuottaa lämpöä jatkuvasti
 • Hevoselle on huomattavasti helpompaa pysyä lämpimänä kylmällä säällä kuin viilentyä kuumalla säällä tai rasituksen jälkeen
 • Hevosen lämmönsäätelyyn osallistuvat eristävät iho ja turkki, pintaverisuonet sekä hikirauhaset
 • Lämmönsäätelymekanismien toimiessa hevonen pärjää hyvin kylmässä – se pörhistää turkin ja säätelee pintaverenkiertoa
 • Kun hevonen on hikinen, nopea kuivuminen on tärkeää – silloin keho viilentyy parhaiten – hikistä hevosta ei siis loimiteta sen takia, että pidettäisiin se lämpimänä vaan jotta hevonen kuivuisi mahdollisimman pian (hyvä kikka on muuten villahuopa, jonka alle tungetaan olkea tai heinää)

Hevonen pärjää ilman loimea silloin, kun sillä on vapaus treenata lämmönsäätelysysteemiään, vapaus liikkua, vapaus saada korsirehua ja vapaus valita tuulen/sateensuoja halutessaan. Täysihoitotallissa ei saa näitä ominaisuuksia siihen postimerkkitarhaan vaikka kuinka anelisi. No problem, yksi, siis yksi loimi todellakin riittää!

Yksi kunnollinen toppaloimi (esim. 300 g vanuvuorella) riittää suojaamaan hevosta hyvin kovallakin pakkasella. Hevostietokeskuksen tutkimuksissa lämpötila pysyi hevosten toppaloimien alla keskimäärin +20°C:ssa kokopäivätarhauksen ajan, vaikka ulkona oli -20°C pakkasta. (Hevostietokeskus)

P.S. Sitäkin ihmettelen, että miksei nautoja loimiteta? Pihatoissa lämpötila voi laskea talvella huomattavan alhaiseksi. Ja jotkut niistä jopa ulkoilevat talvella.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

14 kommenttia kirjoitukseen “Loimittaa

 • elokuu 5, 2013 at 4:33 pm
  Permalink

  Jokainen saa kuitenkin olla jotain mieltä asiasta. Luin itse tuon tutkimuksen ja olen sen tutkimuksen kanssa samaa mieltä. MUTTA MUTTA kuten ihmiset, on hevosillakin eroavaisuuksia. Tässä kopsattu HTK sivuilta: Lämminveri- ja puoliverihevosilla lämmönhukka oli suurempaa alhaisemmissa lämpötiloissa kuin suomenhevosilla ja poneilla. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että hevostyyppien kehon eristyksessä oli suuria eroja; suomenhevosilla ja poneilla karvan määrä oli huomattavasti lämminverisiä ja puoliverisiä suurempi, mikä vähensi niiden lämmönhukkaa kylmässä.
  Suositeltiin loimitusta eli sinun juttusi alku antaa ymmärtää, ettei loimitusta tarvita ollenkaan, jossa olen samaa mieltä silloin jos hevonen ulkoilee talvella esim. max. 4 tuntia/pvä.
  Silloin jos hevosta pidetään jatkuvasti pihatto olosuhteissa, minustakin yksi hyvä loimi on ainoa tarpeellinen.
  Silloin jos puhumme eri ikäisistä hevosista, kuten vanhemmista yli 20v. on niillä hyvä olla ns. talliloimi topan alla, joka voi olla tallissakin päällä. Minun vanhukseni pitää siitä. Betonilattia on usein kylmä nukkumapaikka ja olenkin pyrkinyt tekemään patjan alle.
  Kyse on eri roduista, eri ikäisistä ja eri hoitopaikoista. Harvalla on varoja maksaa siitä, että loimeja vaihdellaan tai vastaavaa. Yleensä omistaja ratsii hevosen illalla ja laittaa fleecen päälle ja tallin pitäjä heittää siihen aamulla topan päälle.
  Tuo 10% prosentin lisä voi olla vanhemmille ja sairaille(lihaskipuiset) tms. se ihan juttu, joka pitää hevosen riittävän lämpimänä, jotta pystyy ulkoilemaan.
  KOSKA se toinen ääripää on se. että hikisen urakan jälkeen eräskin tyttö heitti poninsa jäätävään räntäsateeseen ulos ilman mitään loimea ja lopputuloksena(myöhään illalla) oli sairas poni eli kesti tovin ennekuin joku huomasi ponin tärisevän ulkona, niin ettei se pysynyt enään jaloillaan.
  Samoin on otettava huomioon, kuten koiria on hevosiakin jalostettu, siitä mitä ne joskus muinoin olivat ja monasti siinä kasvatuksessa on tärkeämpää, jokin muu, kuin miten se hevonen sillä olemattomalla karvallaan pärjää esim. Pohjoisissa olosuhteissa.
  Alkuperäiset rodut taasen on ihan eri juttu!

  Reply
   • elokuu 9, 2013 at 6:04 pm
    Permalink

    Mistähän voi johtua, että vanhoilla hevosilla on usein talvikarva pitkälle kesään? Heikentyneestä aineenvaihdunnasta, kenties?

    Reply
 • elokuu 5, 2013 at 4:39 pm
  Permalink

  Nautakarja on ihan toinen juttu sitten eli tuo jaloittelualue on pieni ja pihaton lämpötila noussee suureksi, koska nautoja on minimissään 200kpl, tuota isoa pihattoa kohti ja jaloittelutilassakin riittää muita lämmittäviä nautoja ja ne pääsevät sisään lämpimään sieltä, silloin kun haluavat.
  On vähän eri kuin lautahökkeli, josta tuulee läpi, mitä suurin osa pihatoista ovat hevosille.

  Reply
  • elokuu 5, 2013 at 4:53 pm
   Permalink

   Tuota noin… On niitä pihatoita ihan 30 lehmällekin. Nautakarjaan kuuluu myös lypsylehmät. Ei todellakaan ole mitään minimissään 200 kpl nautoja pihatossa. 😀 Mutta niin, lehmät kyllä pärjää kylmemmässäkin, ja pääsevät takaisin sisälle, jos paleltaa, että oikeassa olet siinä! 🙂

   Reply
 • elokuu 5, 2013 at 6:14 pm
  Permalink

  Mä olen tässä asiassa sitä mieltä, että nykyinen urheiluhevonen on kuitenkin pitkän domestikaation tulos, eikä se ikinä maailmassa enää selviäisi hengissä jos sen heittäisi siperiaan selviytymään. Se on jalostettu vuosisatojen tai -tuhansien aikana tiettyyn käyttöön ja niitä myös käytetään sellaisella tavalla jota ei mitenkään voi verrata villihevosten elämään.. Villihevosia ei ratsasteta, ajeta ja treenata tavoitteellisesti, niitä ei klipata ja ne todella saavat liikkua vapaana ja tuottaa ja hakea lämpöä monin eri keinoin, mikä kesyhevoselle on tehty mahdottomaksi. Ympäristöfilosofi Leena Vilkka on minusta kirjoittanut hienoja juttuja tämän aiheen tiimoilta ylipäätään, kannattaa tutustua niihin 🙂 Yliloimitus on varmasti yhtä haitallista kuin aliloimituskin tietyissä tilanteissa. Tässäkin asiassa, ihan niin kuin muissakin asioissa, se keskitie lienee se kultaisin. Nautojen puolesta voin sanoa, että pihatossa optimi lämpötila olisi varmasti sellaiset 5-10 astetta läpi vuoden. Nauta stressaa valtavasti lämpimillä kesäkeleillä ja taas kovin kylmässä sen energiankulutus kasvaa hurjasti lämmöntuotannon takia. Eläinsuojelulaissa myös kielletään lämpimässä kasvaneen vasikan /hiehon siirtäminen kylmäkasvatukseen,

  Reply
 • elokuu 5, 2013 at 6:25 pm
  Permalink

  Sitä mieltä että nykyään ei myöskään me ihmiset eletä luolassa,eikä hevoset aavikolla tai villinä ja vapaana.. Hevosilla on joko ravuri,-ratsu,-siitos, tai -joku muu tarkoitus,miksi ne sielä elävät. Niitä on jalostettu eikä jokainen hevonen pärjää ilman loimea. Tosin sitä en ymmärrä,miksi jalat klipataan jos niitä ei pintelöidä tms? Mutta nykyelämässä ihmisen alaisena hevosen pitää tottua mitä “erikoisimpiin” härveleihin ja asioihin.

  Ei ole hevoselle reilua,jos sen jättää loimittamatta, ja antaa kasvaa paksun turkin jos joka päivä vetää kunnon reeniä. Miten itse tykkäisit asiasta jos asetut hevosen asemaan? Ei ole kovin mukavaa olla hiestä märkänä paksussa turkissa,kuivuminen kestää kauan ja on inhottava olla,varsinkin kun suurimmassa osassa talleista ei edes ole lämpimää pesupaikkaa missä saisi lämmintä vettä.

  Hevoset klipataan kyllä syystä,tuskin sellaista olisi turhaankaan keksitty. Nykyhevosurheilu on kehittynyt sellaiseksi kun se on, ja kilpailukunnossa olevia hevosia pitää loimittaa jo senkin takia että lihakset pysyisivät lämpiminä eikä kasvaisi suuren paksua turkkia,koska on inhottavaa olla hiestä märkä paksussa turkissa.

  Tämä on vain oma mielipiteeni. Treenihevoseni ovat ilman überpaksua turkkia talvella, loimitettuina ja saavat väkirehuakin monta litraa (hui?), kun taas “joutilaat”,joita liikutetaan vähemmän,saavat kasvattaa luonnollisen turkin syksystä asti ja eivät saa paljoa ruokaa.

  🙂 Hevoset pitää huomioida nykytilanteessa!

  Reply
  • elokuu 7, 2013 at 10:13 am
   Permalink

   Olen aivan täysin samaa mieltä! Lisäksi kun hevosia harjataan, lähtee niiden karvasta se rasva ja vaha joka muodostuu villihevosen turkkiin. Tämä on erityisen tärkeä ominaisuus jos halutaan hevosta pitää loimittamatta, sillä se vaha turkin pinnassa eristää sateelta ja kosteudelta! Eli siis ihan jokaista hevosta jota harjataan tulisi loimittaa.
   On eläinsuojelullisesti väärin jättää hevonen loimittamatta jos sillä ei ole mahdollisuutta päästä suojaan (esim. pihatto). Ja ne hevoset joilla ei ole katosta/pihattoa ulkoilualueella tulisi loimittaa ja siirtää sisälle huonolla ilmalla ennen kuin ne alkavat palella ja täristä. Tämä on ihan eläinsuojeluvalvojan toteama fakta tallitarkastuksessa.

   Reply
 • elokuu 5, 2013 at 7:11 pm
  Permalink

  Tyhmä kysymys, ehkä -mutta eikös hevostenkin munuaiset ole selässä/selän puolella? Ainakin koirilla munuaisten kylmettyminen aiheuttaa häiriöitä lisämunuaisten hormonituotantoon ja saattaa vaikuttaa jopa käytösongelmina. Asiaa on tutkittu myös ihmisillä, ei ne lekurit turhaan varottele kulkemasta selkä paljaana…niinni niinni, voisko tässä olla perää myös heposten kohdalla?

  Reply
 • elokuu 6, 2013 at 9:09 am
  Permalink

  Loimen ainoa tehtävä ei ole lämmittäminen: on myös loimitus sateella, jotta hevonen ei kastu. Kun syksy on taas tulossa, tulevat myös tuulet ja sateet. Sitä vastaan minä ainakin aion yhden oman hevoseni loimittaa. Talvella sitten pakkasella ei niin kriittistä tarvetta ole paitsi jos tulee kunnon tuulet ja sateet.

  Reply
 • elokuu 6, 2013 at 3:14 pm
  Permalink

  Kiitos taas aivan mahtavasta kirjoituksesta Jaana. Olen täysin samaa mieltä loimituksesta ja ihmettelen usein miten paljon loimia hevosten päälle laitetaan.

  Reply
 • Pingback: Kyra: “Varusteet tarpeen mukaan” | Feel the Rhythm

Mitä mielessä?