Miten hevosen luonnetta mitataan? Valmentaja antaa lausuntoja, tuomari pisteyttää, puskaradio myllyttää ja kasvattaja arvioi.

Koirista ihan tavalliset ihmiset käyttävät vaikka mitä termejä, mutta hevosista puhuttaessa ne ovat (huom, kärjistys) joko kilttejä tai hankalia.

Ehkä hevosilla toimii luonnonvalinta – vaikeita hevosia ei käytetä jalostukseen. Mutta onko vaikeus kuinka paljon geeneissä ja minkä verran käsittely- ja koulutusmenetelmissä?

Jokainen voi tehdä tämän pikatestin omalle hevoselleen.

Mitään kovin syvällistä luonneanalyysia ei näillä evillä voida tehdä, mutta ajatuksia varmasti herää.

• Pysyykö rauhallisena kun näkee nopeasti liikkuvan esineen tai toisen hevosen?
  • Astuuko lätäköihin?
  • Onko utelias?
  • Kulkee rauhallisesti tarhaan?
  • Onko rauhallinen ennen ruoka-aikaa?
  • Odottaako kärsivällisesti vapauttamista laitumelle tai tarhaan?
  • Ottaako muut hevoset kiinni kävelemällä?
  • Laiduntaako muiden hevosten näköpiirissä?
  • Sietääkö erottamisen muista hevosista?
  • Onko sosiaalinen muita hevosia kohtaan?
  • Antaako harjata mahan alta?
  • Antaako hoitaa kaviot?
  • Onko helppo taluttaa?
  • Suostuuko ottamaan matolääkkeen?
  • Onko helppo pyydystää karsinasta?
  • Pitääkö rapsuttelusta?
  • Lähestyykö sinua karsinassa tai laitumella?
  • Nuuhkiiko sinua jos olet lähellä?
  • Onko aggressiivinen ihmisiä kohtaan?
  • Kärsiikö stereotyyppisestä käyttäytymisestä?

Mielenkiintoisinta on, jos samalle hevoselle saa kaksi tai useampia arvioitsijoita, esim. omistaja ja ratsastaja – sitten voidaan keskustella siitä, millainen hevonen todella on ja miksi.

Kuten tiedämme, hevosetkin ovat persoonia. Olisi hienoa, että hevosen luonnetta kuvattaisiin tulevaisuudessa muillakin termeillä kuin kiltti, hankala tai yhteistyöhaluinen. Nämä kaikki kuvaavat minun mielestäni ominaisuuksia suhteessa ihmiseen, eivät niinkään luonneominaisuuksia. Hevonen on kiltti jos se tekee kuten sanotaan, hankala jos ei tee ja yhteistyöhaluinen jos tekee, onko tämä vähän yksioikoista?

Lomalla on hyvää aikaa analysoida hevosia. Millaisia hevospersoonia teillä on?

Cindy McGrogan, Michael D. Hutchison, James E. King, 2008

4 kommenttia kirjoitukseen “Luonnetesti hevosille

• kesäkuu 28, 2013 at 10:05 am

Kaikki on niin suhteellista. Ja hyvä pointti jos arvioijia on hevosen ihmispiiristä useampi. Oman rakkaan karvaturvan kohdalla vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin vaihtelevat paljolti sen mukaan, keneltä ihmispiirissä kysytään. Paitsi siksi, että jokainen arvioi ja kokee eri tavalla niin myös siksi, että hevonen käyttäytyy hyvin eri tavalla eri ihmisten kanssa.

Minun hevoseni ei ole helppo eikä vaikea. Se on toisaalta herkkä, toisaalta tinkimätön. Käytän siitä kuitenkin termejä kiltti, kuuma ja kova koheltamaan, jotta saan viestin perille ja jotta tulen ymmärretyksi.

• kesäkuu 28, 2013 at 3:31 pm

Meillä taitaa olla helppo hevonen… Kyllä vastauksia 16/20, noin normaalisti ajateltuna 😀

• heinäkuu 28, 2013 at 10:52 am

Ongelmana minusta on erottaa (opittu) käytös ja luonne. Tuosta listasta löydän asioita, joissa hevosen käytös oli kouluttamattomana kolmevuotiaana ihan jotain muuta kuin positiivisesti ja monipuolisesti koulutettuna (esim häiriöille siedättynä) kymmenvuotiaana. Onko hevosen luonne muuttunut koulutuksen myötä vai vain sen käytös? Entä jos se on kokenut voimakkaan pelkoehdollistumisen jossain listan tilanteista? Kuvaako stereotyyppinen käyttäytyminen hevosen luonnetta vai epätarkoituksenmukaisia elinoloja?

Tottakai hevoseni lähestyy minua laitumella, jos olen kouluttanut sen positiivisesti vahvistamalla tulemaan luokse. Ja vaikka hevosen oli nuorena tosi vaikea lähteä yksin maastolenkille, hyvien kokemusten myötä asia kävi sille helpoksi. Jos se säikkyy joka kerta siinä risteyksessä missä auto kerran meinasi ajaa päälle, onko se luonteeltaan hermostunut?

Yhteistyöhalukin taitaisi olla pitkälti kiinni ihmisten käytöksestä, käyttämistä koulutusmenetelmistä ja niiden myötä hevosen kokemuksista.

• heinäkuu 29, 2013 at 7:48 am

Samaa mieltä. Sellaista testiä ei voida ehkä kehittääkään, joka mittaisi luonnetta ilman ihmisen vaikutusta. Samoin kuin koirien luonnetestissä, aika moneen asiaan tosiaan vaikuttaa oppimishistoria. Onneksi, koska näin myös kaikki asiat ovat harjoiteltavissa 🙂