Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Alkujaan joku keksi virikkeet, kun halusi nähdä enemmän lajityypillistä käyttäytymistä, käyttäytymisen monimuotoisuutta, joustavuutta sekä kiinnostuneisuutta elinympäristöstään. Kyseinen joku ei pitänyt siitä, että vankeudessa ja vapaudessa elävien eläinten käyttäytyminen poikkesi niin paljon toisistaan, mm. siten, että vankeudessa elävillä eläimillä esiintyi stereotyyppistä käyttäytymistä.

On huomattu, että virikkeet vaikuttavat muuhunkin kuin käyttäytymiseen. Virikkeellinen ympäristö vähentää lisääntymisongelmia, parantaa eläinten kuntoa, vaikuttaa aivojen kehittymiseen, nopeuttaa toipumista leikkauksen jälkeen ja vähentää terveysongelmia.

Mikä sitten on virike? Virike on sellainen asia, joka lisää eläimen omaehtoista omaehtoista aktiivisuutta ja käyttäytymisen monimuotoisuutta. Virikkeeksi listataan usein myös kouluttaminen palkkioiden avulla. Tämä on hyvä asia; kouluttaminen voi parantaa ihmisen ja eläimen välistä vuorovaikutusta ja suhdetta. Koulutus ei kuitenkaan välttämättä korvaa “tavanomaisia” virikkeitä, koska eläimen käytös ei välttämättä muutu koulutussession ulkopuolella. 

Maalaisjärki sanoo, että mikä tahansa puuhastelu on hauskaa. Ainakin sellainen, jossa eläin on omaehtoisesti mukana. Kannattaa silti muistaa vanhan ajan virikkeet – temppukoulutuksella ei voi korvata kissan saalistustarvetta tai hevosen laiduntamistarvetta. Näin ainakin itse ajattelen.

Lue lisää eläintarhaeläinten virikkeistämisestä

Kissaihmisille todella hyvä luento virikkeistä (Pitkä, mutta kannattaa katsoa!)

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Lupa virikkeistää

  • syyskuu 4, 2013 at 9:00 pm
    Permalink

    Olen kengittäjä. Tulin pihaan yhtä aikaa ratsukon kanssa. Ratsastaja jalkautui ja sanoi hevoselleen että mennääs kattomaan autoa. Oisko siellä jotain herkkua! Tiesihän se että mulla on. Hevosrukka on pelänny autoja, ja omistaja siedättää sitä hellävaroen ja ajan kanssa. Tulihan se, ja sai valita tummasta tai vaaleasta.

    Reply

Mitä mielessä?