Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Moni ei aikoinaan halunnut uskoa, että maapallo on pallon muotoinen. Oli totuttu näppäriin selityksiin siitä, miten maailma päättyy reunaan ja siinäpä se.

Osa ihmisistä haluaa edelleen uskoa näppärät selitykset laumahierarkiasta, laumadynamiikasta ja dominanssiteorioista koiramaailmassa. Dominanssi elää, mutta ei voi enää kovin hyvin. Mm. eläinsuojelujärjestöt, eläinlääkärijärjestöt ja eläinkouluttajajärjestöt ovat ilmaisseet huolensa dominanssiin perustuvan kouluttamisen riskeistä. Keskustelupalstat ovat liekeissä kun ollaan joko puolesta tai vastaan.

Onhan se tavallaan ihanan yksinkertaista ajatella että koira ja ihmiset muodostavat lauman. Laumassa on johtaja, ja se olet joko sinä tai koirasi. Ellet pidä varaasi, koira tulee ottamaan vallan. Kaikki ongelmat johtuvat siitä että koirasi on ottanut vallan, ja ennen muuta kaikki ongelmat ovat korjattavissa kun otat valtasi takaisin. Dominanssista, joka joskus on kuvannut kahden tai useamman yksilön välistä suhdetta, on muotoutunut jokaisen suuhun sopiva sana ja mittari jolla koiria rankataan.

Jos nämä teoriat olisivat tosia, meillä ei olisi ongelmia koirien kanssa. Jokainen osaa syödä koiran kupista, jokainen osaa kulkea ovesta ensin. Jokainen osaa antaa koiralle alpharollin.

Dominanssissa on yksi paha virhe. Sen käyttöä voi perustella vain mutulla. Se elää urbaanilegendana. Dominanssiteorian keksijä Mech ei ehkä arvannut mitä keksi kirjoittaessaan vuonna 1967 kirjan The Wolf: Ecology and Behavior of an Endangered Species. Sittemmin Mech on muuttanut mielipiteensä ja julkaissut useita artikkeleita, joissa myöntää aiemmat virheet. Myös koiratutkimus (sittemmin on huomattu myös, ettei koira ole susi) on osoittanut, että dominanssiajattelu tuottaa parhaimmillaankin ongelmia ja pahimmillaan on erittäin haitallinen ja kyseenalainen ideologia.

Miksi termi silti jyllää? Se on ymmärrettävä, yksi sana, yksi ratkaisu. Se myy. Se on helppo käsittää. Se on jämäkkä ja pätevä sana. Onhan se nyt parempi kuin jotkin ihmeen assosiatiiviset ja operantit hölynpölyt. Suurin syy on se, että kestää keskimäärin 20 vuotta ennen kuin tiede murtaa myytin ja sitä myötä suuren yleisön mielipiteen.

Meni arviolta 20 vuotta ennen kuin ihmiset todella uskoivat että maapallo on pyöreä.

Kannanottoja ja lausuntoja:

APBC (association of pet behaviour councellors), AVSAB (American Veterinary Society of Animal Behavior), APDT (Association of Pet Dog Trainers) sekä mm. SEY (Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto).

 • Dawkins, R. (1989) The Selfish Gene (new edition). Oxford, Oxford University Press.
 • Mech, L.D. (1970) The Wolf: Ecology and Behavior of an Endangered Species. Minnesota, University of Minnesota Press.
 • Mech, L.D. (2008) Whatever happened to the term Alpha wolf?
  http://www.4pawsu.com/alphawolf.pdf, September 2009
 • Mech, L.D. (1999) Alpha Status, Dominance, and Division of Labor in Wolf Packs. Canadian Journal of Zoology, 77(8): 1196–1203
 • Mech, L.D. & Boitani, L. (2003) Wolf social ecology. 1–34 in: Mech, L.D. & Boitani, L. (eds) Wolves: Behavior, Ecology and Conservation. Chicago, University of Chicago Press.
 • Parker, G.A. (1974) Assessment strategy and the evolution of animal conflicts. Journal of Theoretical Biology. 47. 223–243.
 • Bradshaw, J.W.S, Blackwell, E.J. & Casey R.A. (2009) Dominance in domestic dogs—useful construct or bad habit? Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. 4 (3) 135-144.
 • Peres-Guisado, J. & Munoz-Serrano, A. (2009). Factors linked to dominance aggression in dogs. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8 (2) 336-342.
 • Elsheikha, H.M. & Rossano M.G. (21st September 2009) Evidence-based approach is wise. Veterinary Times.

Lue myös:

Ei koirien juoksumatoille!

Herkuttajan uskottavuus

Pelko ja ahdistus saattavat lyhentää elinikää

Annatko koirasi voittaa?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Maapallo on litteä!

 • kesäkuu 29, 2011 at 6:12 am
  Permalink

  Dominanssi myy varmasti siksikin, että osalla ihmisistä on tarve vallankäytölle, olkoon hän kuinka sivistynyt tahansa.
  Kun hän päättää kanssakasvattajineen hyväksyä elävän olennon alistamisen mielivaltaansa (jonka käsityskyky on jokin verran erilainen kuin ihmisen), on löytynyt joukko joka hyväksyy tämän ‘laillisen’ alistamisen ja tylyttämisen mitä pikkumaisemmissa asioissa. Sehän lienee osalle ihmisistä vain hyve, jos pystyy pitämään eläimensä ahtaalla, jatkuvassa jännityksessä, eli nöyränä isännälleen. Itse koen puistatuksia kun näen itseensä tyytyväisiä kouluttajia käyttämässä hankistä väkivaltaa tämän olotilan säilyttämiseksi.

  Miksi hankkia koira, tai joku muu eläin, jos sen elämäntapa täytyy karsia minimiin, että rinnakkaiselo olisi juuri sitä mitä itseään ylempänä pitävä ihminen suvaitsee?
  Missä muualla elämänalueella saa samanlaisen illuusion asioiden hallinnasta, kuin ostamalla jonkun elämän kotiinsa/kasvattamoonsa ja dominoimalla tätä lähtien ruoka-ajoista, ääntelystä, liikkumisesta, sosiaalisesta kanssakäymisestä; ihan kaikesta.

  Voidaan kysyä millä oikeudella ihminen pelkän huvin vuoksi voi riistää vapauden toiselta olenolta tämän koko elämän ajakasi ja estää lajille tyypillisen käyttäytymisen ja tarpeiden täyttymisen? Siksikö, että eläin on söpö? Eläinten oikeudet ei mielestäni koske vain räikeää kaltoinkohtelua. Yksilötasolla oikeuksien täyttyminen tarkoittaa kaikkea muuta, kuin orjan asemassa elämistä ja todellisesta laumasta eristämistä. Jos koirilla olisi keltainen lehditö, lööpeissä hehkuisi päivittäin pöyristyttäviä kertomiksia, kuinka joku on virunut koko elämänsä ihmisen mielivaltaisen vallan alla. Jos todella arvostaa koiraa tai mitä muuta tahansa eläintä, uskon että arvostavalla ja sallivammalla kohtelulla eli tasa-arvoistamalla eri elämänmuotojen oikeuden olla oma itsensä voidaan saavuttaa jotakin ylläpitämisen arvoista.

  Rennosti viisas ihminen nauttii koiransa kanssa, kun elämää ymmärtämätön vallankäyttö ja ahtaat raamit koiran sallituista eleistä vaihtuvat sen tosiasian hyväksymiseen, että elämään kuuluu erilaiset tavat olla ja elää. Se, että toisella ei ole sanoja käytössään kertoakseen tunteistaan ja tarpeistaan ei poista sitä asiaa, etteikö hän kärsisi kovastikin olosuhteistaan ja siitä henkisestä pelistä, jonka säännöt sanelee yksipuolisesti lajin ulkopuolinen yksilö, joka ei voi tuntea kuin omasta puolestaan, miltä kyseninen peli/elinkautinen tuntuu.

  Jonkinlainen kontrolli lienee tarpeen, jos toisen elämän ostaminen itselleen hallittavaksi on jotenkin perusteltua. Ehkä tämän tasapainon löytymisen kanssa edetään hyvään suuntaan, jos jokainen voisi harjoitella empatiaa miettimällä hetken asioita käänteisestä vinkkelistä: jokin ihmistä älykkäämpi (en sanonut viisaampi) tulisi ja ostaisi sinut kennelistä ja niinsanotusti kouluttaisi sinut mieleisekseen, rajoittaisi ystävyyksiä, parittelua, ravintoa ja ääntelyä. Ja jos valitat olosuhteista kuten koira joka sanoittaa asiansa haukkumalla ja ulisemalla, sinut vaiennettaisiin oitis mitä kekseliäimmin konstein. Sitä se sitten olisi, loppuun saakka.

  Valoisia valintoja kaikille elämän aloille, karvallisille kuin karvattomillekin.

  Reply
 • elokuu 24, 2011 at 8:35 pm
  Permalink

  Olisipa hyvä jos blogikirjoituksessa antaisit myös perusteita, miksi dominanssiteoriat ovat puppua. Laumahierarkia on tärkeää susilaumassa ja koiran kesyynnyttyä sudesta se on kyennyt yhteistyöhön ihmisyhteisössä esim. metsästäessä. Miten todistat, että sama lauma-ajatus joka toimii susilaumassa ei toimi a) koirien keskenään muodostamassa laumassa ja b) koirien ja ihmisten keskenään muodostamassa laumassa.

  Reply
 • helmikuu 14, 2012 at 7:18 am
  Permalink

  maapallo on pyöreä, ja nyt siitä yritetään tehdä joka saralla missä puhutaan suvaitsevaisuudesta; taas litteää. Ihmettelen artikkelia joka ottaa kantaa, mutta jättää perustelematta mielipiteensä. Koirat on koiria, eikä niistä saa ihmisiä vaikka kuinka haluttaisiin. Elämän lainalaisuuksiin kuuluu johtamisjärjestys. Luonnossakin se toimii ja jokaisessa ihmissuhteessa. Puhutaan myös kultaisesta keskitiestä. Tiede voi todistaa jotain nyt ja kaikki intoutuu siitä, osa jää aina vastustaan. Kun aikaa kuluu huomataan taas jotain uutta. Keskitie löytyy vuosisatojen kuluessa, hyvät asiat jää. Koiralle kiisket, loput kalat syödään.. Mielenkiintoinen aihe. Saisinko linkkejä tutkimuksiin yleisesti esille. Ja suomeksi, , jack russel kaipaa lenkille…

  Reply

Mitä mielessä?