Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Arvaa mikä maksaa 7300 €/kilo? Entä mikä maksaa 0,25 -0,35 €/kilo? Ja miten nämä kaksi liittyvät toisiinsa?

Asiaan liittyy usein vielä yksi hinta, joka vaihtelee 300-1000 € välillä kuukaudessa.

ruokintakerrat

Tutkin pikaisesti googlettamalla, miten täysihoitotallien (20 ensimmäistä osumaa googlella) käytännöt vaihtelevat ruokintakertojen osalta. “Kattavaan” otantaan osui talleja, joista puolet ruokki kolme kertaa päivässä. 35 % ruokki neljästi, 10 % vapaalla heinällä ja 5 % hitaalla vapaalla heinällä.

On yleisesti tiedossa, että mahahaava on yleinen. Vakuutusyhtiöt eivät (kuulopuhetta, korjatkaa jos olen väärässä) korvaa mahahaavan hoitokuluja tai lääkkeitä, ainoastaan tutkimisen. Miksiköhän? Lääke maksaa 7300 €/kilo.

Mahahaavalle altistavat tekijät ovat yleisessä tiedossa. Niitä ovat

  1. Harjoittelun intensiteetti yhdistettynä seisottamiseen
  2. Aikataulutettu ruokinta (ei vapaa)
  3. Tallissa seisottaminen
  4. Väkirehupainotteinen ruokinta

Siitä huolimatta, että riskit ja yleisyys ovat yleisessä tiedossa, hoitokäytännöt eivät ole läheskään kaikkialla terveyttä tukevia.

Kuinka monessa täysihoitotallissa hoitokäytännöt ovat sellaiset, että ne altistavat mahahaavalle? Veikkaisin, että kolme ensimmäistä kohtaa toteutuu aika monen perushevosen osalta.

Riskitekijöihin on mahdollista puuttua, vaikkei pihattoa olisikaan. Tarhaussysteemin voi suunnitella sellaiseksi, että hevonen liikkuu siellä – halvin tapa on laittaa sinne lajitoveri. Heinän voi antaa tiheäsilmäisestä verkosta. Kuinka kalliita nämä lisäpalvelut olisivat? Tallinpitäjällä saattaa olla omat käytännöt, joita ei hevillä muuteta. Kuitenkin esim. loimitus ja suojien pukeminen tarhoihin on jo monessa paikassa rutiinia.

Omistajan kannattaa mielestäni uhrata rahaa lisäheinään jos muut toimenpiteet ovat poissuljettuja. Heinä on toki “kallista”, jopa 0,30 euroa kilo. Mutta jos vertaa GastroGardiin, heinän hinta on hyvinkin alhainen.

Heinään liittyy myyttejä. Joku on sitä mieltä, että heinällä kasvaa vain heinämaha. Moni on sitä mieltä, että heinä on Suomessa kallein osa hevosenpitoa. Ehkä näin, mutta investointi hyvinvointiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn on aina halvempaa kuin ongelmien hoito.

Lue lisää mahahaavasta 

http://www.clydevetgroup.co.uk/equine/newsletters/apr07.htm

http://www.aaep.org/health_articles_view.php?id=215

http://www.vet.k-state.edu/VHC/equine/pdf/Gastric_ulcers.pdf

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

2 kommenttia kirjoitukseen “Mahdoton yhtälö

Mitä mielessä?