Mahdottomasta mahdollinen – miten koiran saa pysymään omalla pedillä?

Ovikellon soitto, postinjakaja, vieraiden tulo – koira sekoaa ja aloittaa mellakan, eikä rauhoitu. Kiinnipitäminen ei yleensä auta asiaa, vaan jopa nostaa kierroksia ja toiseen tilaan sulkeminen aiheuttaa usein saman ilmiön. Onko tuttua?

Miksi koira innostuu?

On aivan normaalia, että koira innostuu vieraista (ja tutuista). Koiran näkökulmasta ovi on luukku seinässä, josta aina joskus joku tulee. Tulemiseen alkaa liittyä erilaisia suuria ja pienempiä vihjeitä, joita koira oppii mestarillisesti tulkitsemaan. Ovikellon soittaminen ja sitä seuraavat tapahtumat ovat kuin malliesimerkki Pavlovin laboratoriosta.

Ovi ja ovikello ovat tilanteita, joissa oppiminen tapahtuu usein omistajan tiedostamatta. Kun tilanteeseen havahdutaan, se näyttäytyy usein ongelmana, vaikka kaikki pienet osaset ovat itse asiassa koiralle täysin tyypillisiä toimintoja.

Osa koirista suhtautuu oveen ja siitä sisälle astuviin ihmisiin innokkaasti, osa koirista kokee ristiriitaisia tunteita ja osa koirista suhtautuu vieraisiin epäilevästi. Mikä tahansa koiran suhtautumistapa on, pienellä vaivalla koiran toimintatapaa voi muuttaa helpommin hallittavaan suuntaan.

Mitä voi tehdä?

Moni ohjeistaa vieraita olemaan huomioimatta koiraa sisään tullessaan. Joskus tämä lähestymistapa toimii, mutta ei aina. Joku joskus kuitenkin katsoo koiraa tai puhuu sille, jolloin koira palkkautuu ja hilluminen vahvistuu. Itse olen sitä mieltä, että oman koiran käyttäytymistä ei kannata sälyttää vieraiden vastuulle – vaikka pääosin koira jätettäisiin huomiotta, palkkion mahdollisuus on kuitenkin olemassa ja homma pitkittyy.

Kuten edellä jo mainittu, koiran poistaminen tilanteesta harvoin tuo pysyvää helpotusta tilanteeseen. Koira harvoin unohtaa, että vieraita tuli – reaktion alkamisaika vain pitkittyy. Narun päässä tai toisessa huoneessa turhautuminen vain kasvaa ja moikkaamisrituaali saattaa pitkittyä ja tulla entistä voimakkaammaksi.

Koiralle kannattaa opettaa uusi tapa toimia tilanteessa. Uusi tapa on ensin mietittävä omassa päässään läpi, ennen kuin sitä voi koiralle opettaa. Mieti tarkkaan, mitä haluat koiran tekevän kun se kuulee ovikellon soivan, oven aukeavan tai ääniä rappukäytävästä. Älä urhaa aikaa sen miettimiseen, mitä et halua koiran tekevän, vaan keskity siihen, mitä haluat vahvistaa.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Haluaisitko, että oma, helposti innostuva tai epävarmuuttaan haukkuva koirasi tietäisi itse, milloin sen kannattaa hakeutua omalle paikalleen? Haluaisitko, että vieraat pääsisivät rauhassa sisälle ilman vuolasta vastaanottokomiteaa? Tämä on mahdollista, VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi miten pääset alkuun!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

4 vastausta artikkeliin “Mahdottomasta mahdollinen – miten koiran saa pysymään omalla pedillä?

 1. Taru sanoi:

  Tuota vieraan tervehtimistä varmaankin harjoitellaan ensin jonkun tutumman henkilön kanssa ja tästä sitten vaikeuttaen vieraampiin ihmisiin? Mutta ehdottomasti tämä kokeiluun. Vaikuttaa todella hyvältä tavalta.

  • Jaana sanoi:

   Juu, tai oikeastaan se riippuu koirasta, mikä on helpompaa. Vieraista innostuvalle koiralle vieras vieras voi olla helpompi vastustaa kuin tuttu vieras. Yleensä toimii hyvin kun aloittaa vaikkapa perheenjäsenellä ?

 2. Kesiliin1502 sanoi:

  Kuinka tärkeää on että koira käy moikkaamassa vieraan. Nuori koira suhtautuu kotiin tuleviin vieraisiin enemmänkin agressiivisesti kuin innokkaasti. Riittääkö pelkästään pedillä pysyminen? Ovikelloa ei vielä edes yhdistä vieraan tuloon, sitä voisi käyttää positiiviseen tapahtumaan, kuinka se olisi hyvä tehdä?

  • Jaana sanoi:

   Ei ole pakko käydä moikkaamassa, ja paras vaihtoehto olisikin, että koira saa hieman lisäaikaa ja saa itse päättää, haluaako mennä moikkaamaan. Mitä tarkoitat tuolla ovikellojutulla?

Mitä mielessä?