Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Olen aikoinaan kirjoittanut tällaisen jutun. Nyt kyseisestä tutkimuksesta on tehty video. Havainnollistavaa.

Rollkur, eli hevosen niskan ylitaivuttaminen (low, deep, round) puhuttaa. Se antaa ilmeisen ammattimaisen vaikutelman koska näyttää olevan hyvin yleinen metodi ihan olympialaisten ulkopuolellakin. Onko se rääkkäystä? Rentouttaako se hevosta?

Von Borstel ja kumppanit päättivät kysyä hevosilta. He halusivat selvittää, miten rullatut hevoset poikkeavat käytökseltään normaalimuodossa ratsastetuista hevosista. Lisäksi he halusivat selvittää, kumpaa ratsastustyyliä hevonen pitäisi parempana mikäli saisi valita.

15 hevosta ratsastettiin Y-sokkelon läpi siten, että toiselle puolelle käännyttäessä ratsastettiin aina rollkurissa ja toiselle puolelle käännyttäessä tavallisessa muodossa. Hevoset ehdollistettiin siis siihen, että vasemmalle menoa seurasi rollkur ja oikealle tavallinen muoto. Ehdollistamisvaiheen jälkeen hevosia ratsastettiin edelleen Y-sokkeloon, mutta annettiin niiden itse päättää kumpaan suuntaan käännyttiin.

Rollkur-muodossa ratsastetut hevoset liikkuivat hitaammin ja osoittivat enemmän tyytymättömyyttä (hännän viuhtomista, pään heiluttelua ja pukittelua) kuin tavallisessa muodossa ratsastettaessa. Hevoset lisäksi valitsivat lähes poikkeuksetta normaalin muodon. Rollkur-hevoset lisäksi reagoivat pelkotesteissä voimakkaammin sekä lähestyivät hitaammin pelottavaa asiaa.

Alas, luotilinjan alapuolelle ratsastaminen eli rullaaminen on tulosten mukaan hevosille epämiellyttävää. Se voi tehdä hevosista pelokkaampia ja vaarallisempia ratsastaa ja vaarantaa hevosten hyvinvointia. Miksiköhän se kuitenkin on niin yleistä ihan normaaleissa ratsastuskouluissakin ja vaieten hyväksyttyä?

Lue perusteellinen kirjoitus rollkurista täältä.

Katso FEIn ohjeistus sallituista pään ja niskan asennoista täältä.

Uta Ulrike von Borstel, Katrina Merkies, Ian James Heatly Duncan, Anna Kate Shoveller, Linda Jane Keeling, Suzanne Theresa Millman (2009): ‘Impact of riding in a coercively obtained Rollkur posture on welfare and fear of performance horses’, Applied animal behaviour science 116: 228-236.

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini josta löydät lisää ohjeita kuinka se tapahtuu!

0 kommenttia kirjoitukseen “Matalalle, syvälle, pyöreäksi, menestykseen

Mitä mielessä?