Merkkailu hermostuttaa

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Koiran merkkailu on aihe, johon suhtautumisesta voi päätellä paljon. Merkkailusta voi ajatella, että se on ongelmakäyttäytymistä – se todella voi rasittaa hermoja, kun sitä tapahtuu väärässä paikassa. Joissakin piireissä saatetaan ajatella, että se on v**tuilua ja henkilökohtaista keskisormen nostamista ihmistä kohtaan. Joku voi ajatella, että merkkailu on enemmän tai vähemmän tahallista treenaamisen välttelyä. Joku toinen taas voi miettiä, että merkkailu on sijaistoimintaa ja stressioire.

Merkkailun voi rinnastaa haukkumiseen – se on täysin normaalia koirienvälistä viestintää, mutta siihen suhtaudutaan joko neutraalisti tai negatiiviseen sävyyn. Merkkailusta ei ole meille ihmisille välttämättä mitään iloa, emmekä ymmärrä koiran käyttämää mediaa – ehkä näistä syistä ilmiö on omasta näkökulmastamme usein tarpeeton.

Mistä merkkailu johtuu?

Merkkailu on oleellinen osa koirienvälistä viestintää, joka liittyy jollain tavalla koiran käsitykseen sen alueesta. Koira merkkailee myös muualle kuin omalle alueelleen, ja hyvin usein koira merkkaa toisen koiran merkkauksen päälle. Mitä tietoa koirat saavat toisen koiran hajumerkistä? Ainakin sukupuolen ja oletettavasti paljon muutakin infoa. Kuten yleensäkin, mitä enemmän aihetta tutkitaan, sitä monimuotoisemmaksi käsitys koirien merkkailusta muodostuu.

Myös narttukoirat merkkailevat ja tutkimuksessa on havaittu, että siinä missä aiemmin ehkä ajateltiin merkkailun olevan “vain” urosten välistä viestintää, vaikuttaa että poikakoirat merkkaavat mielellään leikkaamattoman nartun merkkauksen päälle. Lisäksi epäillään, että päällemerkkauksella ja lähimerkkauksella olisi eri funktiot.

Tutkimuksessa havainnoitiin koiria koirapuistossa ja havaittiin, että molemmat sukupuolet merkkailevat ja vaikuttavat olevan yhtä kiinnostuneita toisten, varsinkin itselleen vieraiden koirien merkkauksista.

Paljon jää ymmärtämättä tästä viestinnän muodosta ja varsinkin viestien sisällöstä, mutta tärkeintä merkkailevan koiran omistajalle on ehkä hyväksyä, että kyse on koiralle tärkeästä asiasta.

Sisällä, ulkona vai treenihallissa?

Sisällä kotona tapahtuvan merkkailun taustalla voivat olla koirien väliset ikävät suhteet tai koiran suhde naapuriin tai lähialueen koiraan. Taustalla voi myös olla ahdistus. Sisällä merkkailu voi olla kausittaista tai jatkuvaa, sen ehkäisynä esitetään usein koiran leikkaamista. Kannattaa selvittää asiaa hieman enemmänkin; joskus kyse voi olla yksinolon haasteista tai yleisestä levottomuudesta, joskus ongelma voi olla meille itsellemme huomaamaton ja sijaita naapuritalossa. Päiväkirja on merkkailevan koiran omistajalle tärkeä apuväline.

Ulkona merkkailu on harvemmin ihmisellekään ongelma. Toki osa koirista menee viesteistä kierroksille ja tuntuu, että hajut vievät mennessään. Koska emme tiedä tarkalleen, mitä kaikkea koira hajuviesteistä saa, ei kannata lähteä päsmäröimään ja tietämään koiran puolesta, mikä sille on hyväksi. Perusolettamus omassa mielessäni ainakin on se, että koirilla liittyy hajuviesteihin pääasiassa positiviinen tunnereaktio. Mikäli toisten koirien hajut eivät aiheuta koirassa pelkoa tai ahdistusta, niiden tutkiminen on normaali osa käyttäytymisen monimuotoisuutta, joka oletettavasti lisää koiran hyvinvointikokemusta.

Treenihallissa merkkailu on ihan oma lukunsa. Sitä ensimmäistä pisaraa saa halli odottaa ehkä pitkäänkin, mutta kun se tirahtaa, alkaa välitön päälle- ja viereenmerkkailu. Todennäköisesti harvassa ovat ne aineet ja ihmisaistit, joiden avulla pienimmät hajut saataisi poistettua. On siis todennäköisempää, että ulkonakin merkkaileva koira merkkaa myös halliin kuin että se ei merkkaisi.

Mitä hallimerkkaajan kanssa kannattaa ottaa huomioon? Liity jäseneksi ja katso video aiheesta!

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki liki 200 aiemmin julkaistua videota. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

3 vastausta artikkeliin “Merkkailu hermostuttaa

 1. Päivi sanoi:

  Löytyykö merkkailusta kertovaa artikkelia jostain?

 2. Meiju sanoi:

  Moi! Onko merkkailusta tulossa artikkelia? Tämä vanhempi artikkeli näyttäytyy tyhjänä 🙂

  • Jaana sanoi:

   Ohhoh! Minäpä laitan tämän kuntoon.

Mitä mielessä?