Mikä koira meille
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Rotuvalinta on vaikea. Kirjoissa ja rotuyhdistysten sivuilla kaikki näyttävät ihanilta. Sitten on muoti ja omat ajatukset koiran käytöstä.

Suomessa koiranomistajat ovat hyvin aktiivisia, todella moni harrastaa jotain intensiivisesti koiransa kanssa. Jo ennen koiran hankkimista saattaa silmissä siintää agility- tai jokin muu ura. Toisaalta, voi olla että halutaan koira vailla mitään ennakko-odotuksia ja annetaan ajan näyttää millainen siitä tulee. Ennen koiran hankintaa on syytä tehdä hieman selvitystyötä.

Kun harkitaan koiraa, kannattaa miettiä kahta asiaa:

 • Millaiset geenit koirallasi on ja miten ne vaikuttavat koiran käyttäytymiseen?
 • Miten nämä geenit soveltuvat perheeseesi ja elämäntilanteeseesi?

Sitten on syytä miettiä hetki käytännön sovelluksia edellisistä:

 • Haluanko varmasti hevostilalleni paimenkoiran?
 • Entä laumanvartijan keskustayksiööni?
 • Vinttikoira perheeseen, jossa on kaneja?
 • Terrieri perheeseen, jossa on juoksevia pikkulapsia?

Ja vielä muutama eettinen näkökohta:

 • Kenen toimintaa/elinkeinoa haluan rahoittaa ostamalla pennun? – maahantuojan, pentutehtailijan, ns. hyväksyttävän pentutehtailijan, arvostetun ulkomuotokasvattajan vai ostanko vahinkopennun?
 • Terveys ja jalostus; onko valitsemallani rodulla jalostuksen aiheuttamia terveysongelmia?
 • Onko ulkonäkö minulle tärkeämpää kuin terveys tai hyvinvointi? – karvattomuus, rypyt, isopäisyys, selkälinja, hengitysvaikeudet ym.

Rotumääritelmissä ja rotukuvauksissa kannattaa unohtaa kohta “luonne” mutta perehtyä kohtiin historia ja käyttötarkoitus. Niistä ilmenevät ne ominaisuudet, jotka tulevat kaupanpäällisinä.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Mikä koira meille

 • toukokuu 3, 2011 at 1:42 pm
  Permalink

  Törnqvistin Heini on näköjään siirtynyt tiedekunnasta tutkimuskeskukseen Helsingissä, mutta toki tietää, että koiran ja omistajan suhde tulee olla sellainen, että omistaja käskee ja koira tottelee.

  Reply

Mitä mielessä?