Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Moni kokee vaikeuksia hevosen pyydystämisessä laitumelta tai tarhasta. Moni kokee vaikeuksia myös silloin, kun haluaisi mennä yksin ratsastamaan maastoon.

Se on sosiaaliselle pakoeläimelle aivan luonnollista käytöstä valita mieluummin kaverit ja ruoka kuin liikuntaharrastus. Tutkijat antoivat hevosille mahdollisuuden valita enemmän tai vähemmän töitä. He käyttivät Y-labyrinttia apuna ja kouluttivat hevoset siihen, että vasen valinta johtaa kahteen kierrokseen ratsatusta ja oikea valinta johtaa yhteen kierrokseen ratsastusta.

Koulutuksen jälkeen hevosten annettiin itse valita, kumpaan tuubiin ne menevät. Tulos ei ollut yllätys – useimmat hevoset valitsivat tuubin sijaan ulko-oven. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että hevoset eivät halunneet yhtä tai kahta kierrosta ratsastusta, vaan mieluummin ei lainkaan ratsastusta. Tutkijat huomasivat lisäksi, että erityisen epämiellyttävänä hevoset kokevat selkäännousun.

Jo aiemmin on todettu, että jos mahdollista, hevonen välttää luontaisesti kaikkea turhaa liikuntaa. Sen sijaan se on erittäin motivoitunut olemaan kavereiden kanssa ja syömään.

kevät2010 081

Eli kun seuraavan kerran hepo näyttää hapanta naamaa, ole tyytyväinen – se on lajinsa tyypillinen edustaja. Ja ne, joiden hevoset työskentelevät mielellään, saavat olla tyytyväisiä, he ovat onnistuneet motivoimaan hevosensa oikein.

Liikunnan merkitys korostuu silloin, kun muissa olosuhteissa on toivomisen varaa. Pienet tarhat, yksin tarhaaminen ja vähäinen karkearehu heikentävät hevosen mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä, jota kompensoidaan sillä, että hevosella on muita virikkeitä eli ratsastus tai ajaminen.

Hyvinvoinnin kannalta ajateltuna ratsastus tai muu liikutus ei ole välttämätöntä, mutta ei se ole myöskään hyvinvointia alentava tekijä. Hevoselle palkitsevaa on palata lenkiltä takaisin kavereiden luo ja ruuan ääreen – näitä hyviä kokemuksia ei tule ellei käy välillä poissa. Toisalata ei kannata piehtaroida syyllisyydessä jos aina ei huvita lähteä – hevonen on tyytyväinen kun sillä on kaverit ja ruokaa.

Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Miksei se haluu?

 • kesäkuu 13, 2013 at 11:08 am
  Permalink

  Tuosta tutkimuksesta haluaisin kyllä tietää sen, että onko Y-tuubissa liikkuminen ollut hevoselle mieluisaa ja kannattavaa. Eihän hevonen tietenkään sinne halua, jos ratsastaminen on epämiellyttävää.

  Reply
  • kesäkuu 13, 2013 at 11:16 am
   Permalink

   hevoset ehdollistettiin siihen, että kun ne vietiin toistuvasti (n. 35 kertaa) tuubiin, aina toinen reitti tarkoitti samaa lopputulosta ja toinen reitti toista lopputulosta. Tulos taisikin osoittaa juuri sen, etteivät ainakaan testihevoset pitäneet ratsastuksesta keskimäärin.

   Reply
 • kesäkuu 14, 2013 at 8:47 am
  Permalink

  Mukavan kaverin kanssa voisi olla ihan kiva lähteä lenkille, varsinkin jos tutun reitin varrella on tunnetusti hyviä syöntipaikkoja. 🙂

  Reply

Mitä mielessä?