Miksi hevonen ei hyppää?
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hyppääminen on hauskaa ja vauhdikasta. Saattaa tulla jopa sellainen vaikutelma, että hevonen nauttisi siitä. Näin ei kuitenkaan automaattisesti ole, vaan hyppääminen ja siitä pitäminen on hevoselle koulutettava. Hevonen on saaliseläin, joka ei ota riskejä. Hevonen kiertää esteet aina kun siihen on mahdollisuus, koska hyppy tuntemattomaan sisältää liian suuren riskin loukkaantumisesta tai jopa kuolemasta. Siksipä emme näe kovin usein varsoja hyppimässä esteiden yli vapaa-ajallaan. Ainoastaan silloin hevonen hyppää vapaaehtoisesti, jos se kokee sen palkitsevaksi.

Hevosen näkökulmasta hyppäämiseen liittyy paljon riskejä, mutta toisaalta myös paljon enemmän vapautta kuin esimerkiksi kouluratsastukseen. Hevonen saa edetä vapaammin, sen turpaa ei (välttämättä) rullata kiinni ryntäisiin ja se saa ainakin joskus ratkoa itse ongelmia, kuten askeleiden sovittamista esteiden väliin jne. Hevosen kannalta esteratsastus voi tarkoittaa suurempia mahdollisuuksia vaikuttaa. Suuremmalla valinnanvapaudella on todettu olevan pitkäkestoisia vaikutuksia jopa hyvinvointiin – eläin voi paremmin jos se saa vaikuttaa edes siihen, kuinka monta askelta se ottaa esteiden väliin..

Eläimen perusolemusta ei voi muuttaa, eikä ole eettistä vaatia siltä enempää kuin mihin sillä on edellytykset. Siksi erityisen huono yhdistelmä on se, että kokemattomalla hevosella on vielä kokemattomampi ja mahdollisesti rimakauhusta kärsivä ratsastaja, joka ei osaa palkita hevosta hypyistä ja saattaa jopa vahvistaa kieltämisiä tai ohituksia. Tätä näkee joka kilpailuissa, kun hevonen kieltää, sitä “ojennetaan” raipalla. Valitettavasti oppimisteorian näkokulmasta tämä läiskiminen ei vähennä kieltämistä vaan saattaa jopa lisätä sitä.

Kannattaisi muistaa että jokainen hyppy hevoselta on suuri riski, jota se ei ilman ratsastajaa ottaisi. Kaiken harrastamisen tulisi lähteä siitä, että tiedämme millainen eläin hevonen on.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?