Miksi hevosen täytyy saada päättää jostakin?

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Sain kysymyksiä Katjalta – kiitos paljon! Vastailen niihin näin vähitellen.

Ensimmäinen vastaus koskee sitä, miksi hevosen täytyy saada päättää jostakin. Valinnan mahdollisuudet ovat melko kapeat nykyhevosilla. Vaikka ne asuisivat pihatossa, ne eivät saa tehdä elämäänsä koskevia päätöksiä kovinkaan usein – ne eivät voi päättää käytännössä muusta kuin olinpaikastaan (pihatossa), kaikki muu on päätetty niiden puolesta. Me päätämme mitä ja milloin ne syövät, missä ja miten ne liikkuvat, kenen kanssa ja milloin ne seurustelevat ja niin edelleen.

Miksi hevosen kannattaa antaa päättää jostakin?

 1. Se lisää hyvinvointia, koska hevoselle tulee tunne siitä, että se voi hallita ympäristöään ja sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.
 2. Valinnan vapauden kautta saadaan työkaluja kouluttamiseen, eli voidaan päästä vuoropuheluun päsmäröinnin sijaan.

En tarkoita valinnanvapaudella sitä, että hevonen voisi päättää missä se asuu tai että se voisi päättää mitä se syö. Tarkoitan pieniä, mutta merkityksellisiä asioita hevosen arjessa, jotka eivät haittaa ihmisen turvallisuutta tai hyvinvointia. Korostan lisäksi, että valinnanvapaus ei ole sama asia kuin periksi antaminen. Valinnanvapaudella en tarkoita sitä, että hevonen voisi päättää olla vastaamatta apuihin. Valinnanvapaudella tarkoitan sitä, että annetaan hevosen joskus tehdä sitä mitä se haluaa, ilman että “annetaan periksi”. Vastakkainasettelu lisää vastustusta; jos hevonen ei saa tehdä milloinkaan asioita, joita se ehdottaa, se voi menettää aloitekykynsä ja ainoaksi tavaksi kommunikoida tai esittää mielipiteitä jää vastustaminen. Tämän taas voi ottaa pottuiluna, jolloin päsmäröinti lisääntyy, mikä johtaa kasvavaan vastustamiseen.

Valinnan mahdollisuuden voi käyttää omaksi hyödykseen, jolloin voi päästä siihen ihannetilaan, jossa sekä ihmisellä että hevosella on samat tavoitteet.

Katso lisää videosta!

 

4 vastausta artikkeliin “Miksi hevosen täytyy saada päättää jostakin?

 1. Kirsi Kokoi sanoi:

  Ihan huippujuttu – varsinkin videon sisältö! Todella hyvin avattu. Meikäläisellekin tuli ihan uusi näkökulma tähän asiaan…vaikkei uskois. 😉

  • jaana sanoi:

   Kiitos Kirsi!

 2. Saija sanoi:

  Olen samaa mieltä kanssasi hevosen valinnanvapauden lisäämisen vaikutuksesta hevosen hyvinvointiin, mutta esimerkkisi tuntuivat vähän kaukaa haetuilta. Itse ainakin käyttäisin esimerkkinä ennemmin sellaista tilannetta, että jos annan hevosen joskus päättää, kuinka nopeaa käyntiä se kävelee, niin suostuuko se toisessa tilanteessa kävelemään minun määrittelemääni vauhtia, kun sitä pyydän/vaadin, vai kieltäytyykö se silloin tottelemasta, kun on kerran saanut itse valita vauhdin. Tai ihmispuolella jos saan joskus valita, syönkö kanaa, lihaa vai kalaa, ja valitsen vaikka kanan, niin suostunko muulloin enää syömään ollenkaan lihaa tai kalaa, jos kanaa ei ole tarjolla, vai jätänkö tarjotun lihan/kalan kokonaan syömättä.

  Pidän blogistasi ja olen sen sisällöstä suurilta osin samaa mieltä, mutta liioitellut esimerkit antavat eri mieltä oleville ihmisille turhia “työkaluja” eivätkä välttämättä avaa tilannetta kunnolla niille oikeasti kiinnostuneille lukijoille =)

  • Jaana sanoi:

   Kiitos kommentista 🙂 olen samaa mieltä, että esimerkit olisivat voineet olla erilaiset.

   Valinnan vapaus ei mielestäni ole sama kuin apuihin vastaamatta jättäminen, vasn kyseessä on eri asia. Siksihän apuja käytetään, että hevosta voidaan ohjailla. Syy, miksi se ei halua vastata apuihin, löytyy hyvin todennäköisesti jostain muualta kuin siitä, että sen annetaan joskus päättää ? Sitä halusin tuoda esille.

Mitä mielessä?