Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koirat purevat tai näykkivät tai hyökkäilevät eri syistä. Syyn selvittäminen alkaa siitä, että analysoidaan käytöstä hieman pidemmälle kuin siihen pisteeseen että todetaan koira vihaiseksi. Vihaisia koiria ei ole, kuten ei vihaisia ihmisiäkään. Kukaan ei ole koko ajan vihainen. Aggressiivisia koiriakaan ei ole, kuten ei ihmisiäkään – kukaan ei ole koko ajan aggressiivinen vaan käyttäytyy aggressiivisesti tietyissä tilanteissa.

Kun päästään koiran leimaamisen yli, ollaan jo astetta lähempänä syytä. Mieti, missä tilanteissa ei-toivottu käytös esiintyy? Mitä itse teet niissä tilanteissa? Miltä koira näyttää ennen kuin se hyökkää tai puree?

analysointi

Yleisin alkuperäissyy sille, että koira puree, on pelko. Rodusta riippumatta. Ihmisten on todella vaikea kuvitella, että iso saksanpaimenkoira voisi pelätä jotain. Pelokas koira voi näyttää vihaiselta haukkuessaan tai muristessaan. Ja siksi tilanne usein tulkitaan väärin. Jos pelokkaan koiran vie sille liian vaikeisiin tilanteisiin, se ennemmin tai myöhemmin puolustautuu.

Se voi purra eläinlääkäriä (kun huomaa, ettei pääse tilanteesta muulla tavalla pois). Se voi hyökätä “täysin varoittamatta” vieraan kimppuun kun tämä nousee sohvalta (kun tilanne ennakoi sille jotain epämiellyttävää tai se säikähtää). Se voi purra taluttajaa reiteen lenkillä (kun sen oli tarkoitus kohdistaa hyökkäys vastaantulijaan). Se voi purra lähestyvää lasta (kun se huomaa, että tältä uhalta on paras puolustautua tai suojata omaisuutensa tai kun joku on tarpeeksi monta kertaa vetänyt viiksistä ja kävellyt päältä).

Kaikki nämä tilanteet saattavat tulla kenelle tahansa koiranomistajalle eteen. Lähes kaikkiin tilanteisiin liittyy pelko. Kaikkiin tilanteisiin liittyy kierrosten nousu. Joskus tilanteeseen liittyy myös opittu aggressiivisuus.

Ongelman purkamiseen tarvitset ruutupaperia ja kynän. Yritä kirjata tilanteet mahdollisimman kattavasti paperille menemättä henkilökohtaisuuksiin. Kirjaa tapahtumat ylös tähän tapaan: mitä tapahtui, keitä oli paikalla, mitä sitten tapahtui. Kirjaa ylös kaikki ne tilanteet, joissa koira on käyttäytynyt aggressiivisesti. Jos tilanteita on useita, niistä saattaa löytyä yhdistävä tekijä.

Älä jää märehtimään tai odottamaan, että ongelma ratkeaa itsestään. Aggressiivinen käyttäytyminen on yleistä ja siihen saa joskus yllättävän helposti muutosta aikaan.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Miksi koira näykkii ja puree?

 • 31.3.2016 at 12:47
  Permalink

  Minulla koira, uros ottaa kädestä kiinni leikkiäkseen, koska oli siis ainoa koirista joka ei oppinut pois pahasta tavasta tai no siis normaalista pentukoirien leikkimisestä, ei ymmärtänyt että kädellä ei saa leikkiä. Leikkii edelleenkin 10 vuotiaana. Muut oppi sen ettei tunnu kivalta. Eli aina ei ole agressiivisestä koirasta kyse…

  Reply
  • 1.4.2016 at 05:47
   Permalink

   Mietin kans tätä samaa. Meillä kans tietty mieliala ja leikkityyppi on hyökkiä ihmisen käsiin, ottaa kiinni ja retuuttaa. Jos tilanteen antaa jatkua, se vaan pahenee ja saattaa sattua pahastikin, vaikka koira vaan leikkii. Kyseessä ehkä joku paimenkoirien juttu?

   Mutta miten saa lopetettua kun joskus alkaa ja koira menee “moodiinsa”? Tai miten voisi lopettaa käytöksen kokonaan? En tiedä, mistä käytös saa alkunsa…ehkä turhautumisesta? Siitä, että ihminen juoksee tai leikkiriehuu…tämän takia pelottaa lasten puolesta. Missään tilanteessa mielestäni koira ei saisi käydä ihmiseen kiinni, edes leikillään.

   Entä miten aggressiivisen puremisen saa loppumaan?

   Reply
 • 5.4.2016 at 06:27
  Permalink

  Koiralle kannattaa opettaa, että jos leikki menee liian rajuksi, siihen tulee tauko.

  Reply

Mitä mielessä?