Miksi koira vetää hihnassa? Ota huomioon koiran oma tapa liikkua!

koiran valjaat

Kun koira vetää ja sinkoilee hihnassa, voi omistajalla olla vitsit vähissä. Perinteisesti on ajateltu, että hihnassa vetäminen on omistajan aiheuttama ongelma tai että kyse on vain kurittomuudesta tai siitä, että koiraa ei ole koulutettu kunnolla. Hihnassa vetäminen on yleinen ongelma ja sitä voi lähestyä monesta näkökulmasta.

Koira vetää – kyse voi olla eritahtisuudesta

Mitä on eritahtisuus? Jokainen meistä on varmasti ollut tilanteessa, jossa kaveri kulkee huomattavasti nopeammin tai hitaammin kuin meille itselle on tyypillistä. Tämä eritahtisuus aiheuttaa stressiä, jos vaikkapa koko päivän joutuu mukautumaan toisen ihmisen tapaan liikkua. Jos minulle tyypillistä olisi maleksia hitaasti ja tutkia jokainen näyteikkuna kaupungilla ja kaverini taas olisi pikakiitäjä, joka etenisi mieluiten puolijuoksua, olisi meillä todennäköisesti edessä jonkinlainen konflikti tai kompromissi. Aina kun ihminen tai eläin joutuu poikkeamaan normaalista tavasta liikkua ja normaalista omasta tahdistaan, se todennäköisesti aiheuttaa pinnistelyä.

Ei ole vain koiria – on kaikenkokoisia koiria, ja kaikki ovat yksilöitä

Jos koiran ja omistajan tahtisuus eli normaali tapa liikkua sopii yhteen, on todennäköistä, että lenkillä ei ole kovin paljon haasteita. Jos taas koira ja omistaja ovat hyvin erilaisia liikkumisen tavaltaan, haasteita on odotettavissa. Meillä ihmiskeskeisessä maailmassa on aina perusoletus se, että koira ilman muuta sopeutuu ihmisen tapaan liikkua ja ihmisen tahtiin. Siitähän hihnakäytöksessä on usein kyse; koira ei toimi sillä tavalla kun haluan sen toimivan. Entä miten eritahtisuus näyttäytyy jos koiria on lenkillä samaan aikaan useita? Kolme eri-ikäistä ja erikokoista koiraa narun päässä voi jo pelkästään liikkumisen tavan takia tuottaa haasteita. Toisaalta vaikka kaksi koiraa olisivat saman kokoisia ja samaa rotua, niidenkin välillä voi olla eroja normaalissa liikkumisen tavassa.

Asetu koiran asemaan, niin oivallat

Mitä jos olisit lenkillä etanan kanssa? Entä jos olisit lenkillä kirahvin kanssa? Uskon, että molemmissa tapauksissa hermo olisi tiukalla. Pienellä koiralla voi helposti olla sellainen olo, että se on lenkillä kirahvin kanssa ja toisaalta innokkaalla ja isoliikkeisellä koiralla voi olla sama fiilis kuin itsellä olisi etanan kanssa.

Lue myös nämä:

Sujuva arki – miksi koira toimii reaktiivisesti? 

Kun koira hyppii ja puree lenkillä – kyse ei ole tuhmuudesta

Tiiminä lenkillä – taistelusta vuoropuheluun

Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liittymällä VIP-jäseneksi pääset kuuntelemaan kolmen vartin podcastin koiran normaalista liikkumisen tavasta ja miten se voi vaikuttaa lenkkeilyyn. Koiran ja ihmisen eritahtisuudesta ei ole puhuttu juuri lainkaan, ja se on kuitenkin keskeinen ongelma lenkillä. Meidän pitäisi havainnoida koiran tapaa liikkua silloin, kun emme vaikuta siihen, eli mikä olisi koiran ns luonnollinen tapa liikkua.

Koiran asemaan asettuminen voi avata oivalluksia myös taustakuormitukseen, pinnistelyyn ja stressiin. Eritahtisuus ei välttämättä ole ongelma sinällään, mutta se voi heijastua muihin asioihin ja nostaa koiran stressitasoa lenkillä, mikä taas voi näkyä niin, että koira herkemmin reagoi vaikkapa ohitustilanteissa ei-toivotulla tavalla.

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan myös vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt! 

Mitä mielessä?