Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Onko kaikkien keinojen käyttö sallittua, jos ne parantavat tuloksia kilpailuareenalla? Pitäisikö hevosen koulutuksessa käyttää samoja pelisääntöjä kuin kilpailutilanteessa? Jos kilpailutilanteessa jokin asia on kielletty, onko se kuitenkin sallittua a) verryttelykentällä tai b) kotona, mikäli sen käyttö johtaa parempiin suorituksiin areenalla? Jos taas jokin asia on ei-toivottua tai kiellettyä kilpailutilanteessa, miten se voi olla kannattavaa kotona?

Esimerkiksi rullaaminen. Siinä hevosen pää on pakotettu voimalla luotilinjan taakse ja korkein kohta on kaula. Kouluradalla hevosen pään pitäisi olla luotilinjan etupuolella ja korkeimman kohdan pitäisi olla hevosen niska. Kukaan ei halua rullata kouluradalla, koska siitä menettää pisteitä. Kuitenkin rullaaminen tuottaa tuloksia – Nicole Uphoff, Isabell Werth ja Anky van Grunsven ovat esimerkkejä siitä, mitä rullaamalla voi saavuttaa.huutokauppaverkka

Toinen esimerkki estemaailmasta. Jos kilparadalla esteiden pudottamisesta saa virhepisteitä, miksi hevosia tuodaan “opetusmielessä” esteen sekaan tavoitteena varovaisempi hyppy? Tai “rapping” (onko suomenkielistä termiä?), jossa avustaja lyö hevosta erilaisilla välineillä hypyn aikana, tavoitteena jälleen varovaisempi hyppytyyli kilpa-areenalla.

Lisäksi on lukemattomia muita ei niin kivoja kikkoja, joilla hevosen suoritusta tai esiintymistä pyritään parantelemaan.

Pitäisikö rajoja olla?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Millä keinoilla tuloksiin?

  • huhtikuu 10, 2013 at 6:36 pm
    Permalink

    Kyllä rajoja pitäisi olla, samat säännöt treenaukseen ja kilpailuun. Eikö tässäkin päde se vanha sanonta, että kun taito loppuu niin väkivalta alkaa? Säännöt eivät tietenkään poista ihmisten vastuuta noudattaa eläinten hyvinvoinnin parantamiseen suunnattuja asioita pikemminkin kuin menestykseen tähtääminen.

    Reply

Mitä mielessä?