Millainen harrastus, sellainen koira

Tietynlaiset ihmiset hankkivat tietynlaisia koiria tiettyihin harrastuksiin. Monesti ajatellaan, että koiran pitäisi saada tehdä sitä, missä se on luonnostaan hyvä. Esimerkiksi haukkuvia koiria käytetään usein etsintähommissa, koska haukku tulee niiltä helposti. Etsintäharrastus kuitenkin näyttää entisestään ruokkivan koiran haukkuherkkyyttä.

Italiassa tutkittiin, miten eri harrastukset vaikuttavat koirien käyttäytymiseen sosio-kognitiivisissa tehtävissä. Tehtävissä koiran piti saada makupala ulos rasiasta. Lisäksi testattiin, mitä koira teki kun rasia olikin kiinnitetty alustaan jolloin makupalaa ei voinut saada ulos.

Huomattiin, että pelastus- ja etsintäkoirat haukkuivat seurakoiria ja agilitykoiria huomattavasti enemmän. Agilitykoirat puolestaan katsoivat testin aikana ohjaajaansa huomattavasti useammin kuin muut koirat. Agilitykoirat hakivat tukea ja ohjeita ohjaajiltaan, kun taas itsenäiseen työskentelyyn tottuneet etsintä- ja pelastuskoirat katsoivat ohjaajia vain silloin, kun makupala ei ollut saatavissa ja silloinkin haukun kera.

Harrastusta etsiessä kannattaa miettiä mitkä ovat koiran kehitettäviä ominaisuuksia. Ehkä löytyy sellainen harrastus, joka on mukava ja lisäksi tarjoaa mahdollisuuden treenata niitä heikompia ominaisuuksia.

Marshall-Pescini, Passalaqua, Barnard, Valsecchi, Prato-Previde (2009), Agility and search and rescue training differently affects pet dog’s behaviour in socio-cognitive tasks, behavioural processes 81.

0 kommenttia kirjoitukseen “Millainen harrastus, sellainen koira

• joulukuu 17, 2010 at 5:48 pm

Tervehdys Ukrainsta lastenkodista, jonka olemme perustaneet ja jota mieheni kanssa ylläpidämme.

Asumme täälä yhdessä lasten kanssa. Meillä on ollut 13 v. ajan kaksi palvelukoiraa labradoori Ammi ja ranskan buldoggi Molli. Labradoori sairastui ja jouduimme hänet lopettamaan.

Meillä on edessä uuden koiran hankinta. Koirilla on lasten kansssa tärkeä tehtävä. ”Tietynlaisia terapeutteja”. Lapset tulevat tosi pahoista tilanteista, jotkut katulapsia jotkut vielä pahemmista kotioloista.

Mitä rotua suosittelet, ja minkälaista koulutusta?

• joulukuu 19, 2010 at 6:10 pm

Hei! Rotusuositukset ovat aina hankalia.. ehkä jokin isohko, rauhallinen rotu voisi olla teidän käyttöön sopiva. Labradori on klassinen valinta, ehkä newfoundlandinkoirakin tai vastaava köllikkä voisi sopia 🙂 Pois laskuista jättäisin paimenkoirat sekä terrierit, koska ne saattavat puutteellisen sosiaalistamisen takia olla joko arkoja tai mennä liikaa mukaan lasten leikkeihin.

Rotuakin tärkeämpää on koiran oikeanlainen sosiaalistaminen lapsiin. Koiranpennun pitäisi mahdollisimman nuorena tottua eri-ikäisiin lapsiin kuitenkin valvotuissa olosuhteissa; pennulla pitää olla myös omaa rauhaa. Mitä nuorempana koira tottuu lapsiin ja hälinään, sitä rauhallisemmin se osaa ottaa aikuisena. Pennulle kannattaa kuitenkin järjestää turvapaikka, vaikka oma paikka tai häkki, jossa se saa olla rauhassa.