Mistä löytyy motivaatio?

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Miksi eläin haluaisi tehdä asioita, joita haluamme sen tekevän? Miellyttämisenhalusta? Kunnioituksesta? Kiitollisuudesta? Koska käsken?

Eläimet tekevät asioita kahdesta syystä:

  1. Ne haluavat saavuttaa itselleen jotain hyvää (tekeminen on niille kannattavaa)
  2. Ne haluavat välttää jotain ikävää (tekemättä jättäminen on kannattamatonta)

Näihin perussyihin kannattaa palata, kun miettii miksi eläin ei toimi halutulla tavalla.

Moni koira kokee istumisen kannattavaksi, koska se on portti kaikkeen hauskaan. Ne istuvat ruokakupille ja ulko-ovelle. Ne oppivat, että istumalla saa kivoja ja tärkeitä asioita. Istuminen on avain tärkeisiin resursseihin, mikäli ihminen osaa näitä resursseja hallita. Eläimelle ei riitä motivaatioksi se, että sille luvataan viikon päähän hieronta tai uusia varusteita, jos se nyt tekee halutulla tavalla.

Ei riitä motivaatioksi sekään, että uhataan heikentää saavutettuja etuja – vaikkapa uhataan makkaratehtaalla. Sen sijaan motivaatioksi voi riittää se, että opetetaan eläimelle, että tämä vaihtoehto on vähiten ikävä. Hevonen voi oppia, että helpoimmalla pääsee, jos kävelee mukisematta traileriin.

Mitä väliä sillä on, mistä motivaatio löytyy?

Sillä on väliä:

  • Hyvinvoinnin kannalta; mitä palkitsevammaksi eläin kokee ihmisen kanssa tekemisen, sitä enemmän positiivisia tunteita se kokee, mikä taas vaikuttaa sen mielialaan ja sitä kautta mielenterveyteen
  • Suhteessa omistajaan; mitä palkitsevammaksi eläin kokee omistajan kanssa puuhatelun, sitä ennakoitavammin se käyttäytyy myös hankalissa tilanteissa ja sitä vähemmän se kokee stressiä omistajan läheisyydessä

Motivaatioajattelussa menee usein sekaisin pari asiaa. Helposti aletaan sotkea motivaatioon “sen pitää” tai “se ei milloinkaan saa” tai “koska minä sanon” -tyyppisiä ajatuksia. Ikään kuin eläimellä olisi käsitys siitä, mitä sen pitäisi tehdä. Eläin ei allekirjoita työsopimusta, eikä sillä ole velvollisuuksia, jotka se kykenisi ymmärtämään.

Eläimen motivointia voi verrata löyhästi työelämään. Mitä väliä sillä on, teetkö lisätöitä välttääksesi potkut vai ansaitaksesi ekstraa? Väitän, että asioiden “vaatiminen”, niin jämptiltä kuin se kuulostaakin, saattaa eläimen silmissä muuttua simputtamiseksi jos todellinen motivaatio tekemisen taustalta puuttuu. Jokainen on varmasti kokenut sen tunteen, kun eläin itse syttyy tekemiseen, eikä halua lopettaa. Sitä voisi tavoitella, että eläin SAA tehdä asioita tai sen ANNETAAN tehdä sen sijaan, että sen on PAKKO TEHDÄ tai sen TÄYTYY OSATA tai muuten… Parhaimmillaan tästä tulee positiivisuuden kierre.

 

 

motivation

Mitä mielessä?