Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kissat ovat tunnetusti taitavia peittämään kivut, kuten muutkin eläimet. Kissat ovat jopa niin taitavia, että ne saavat mm. koiria harvemmin kivunlievitystä samoista operaatioista. Suomalaistutkimuksen mukaan myös Suomessa kissojen kipua lievitetään keskimäärin vähemmän kuin koirien. Tutkimuksen mukaan Suomessa kipua lääkitsevät useimmin naiset sekä nuoret eläinlääkärit. Kyselyyn vastanneet olivat kaikki sitä mieltä, että kivunlievitys on eläimelle hyödyllistä. Kuitenkin se, miten kipua käytännössä lievitettiin, vaihteli melko paljon.

Tiedetään, että eläimillä on erilaisia ilmeitä. Ne voivat ilmaista myös kipua ilmeillään. Tuntuu olevan niin, että mitä pienempi eläin, sitä vähemmän sen kipua havaitaan – kuitenkin monet eläimet, kuten hiiret ilmaisevat kipua samoilla ilmeillä kuin ihmiset.

Hevosilla tehtiin tutkimus, jossa yritettiin selvittää, onko niillä kipua ilmaisevia ilmeitä. Tutkimukseen osallistui 46 oria, jotka ruunattiin. Kävi ilmi, että hevosilla on kipua ilmentäviä ilmeitä; korvat taaksepäin, silmien siristely, kiristyneet kasvolihakset, kuten posket, suu ja leuka, kireät sieraimet ja “profiilin alentuminen”.

Mitä eri ilmeitä sinä olet elämillä havainnut? Mistä merkeistä voit epäillä että eläimellä on kipuja?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?