Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Perinteinen hevosmiestaito perustuu siihen, että hevonen tulee taivuttaa ihmisen käyttöön; voimaan, kipuun, pelkoon, säikyttelyyn ja hitaaseen siedättymiseen. Niin kutsuttu luonnollinen hevosmiestaito eli pyörötarhakäsittely markkinoitiin väkivallattomana, mutta siinäkin hevosta uhataan paineella; aluksi hevonen opetetaan pakenemaan; kun se tekee toivottuja asioita, jahtaaminen lopetetaan ja kun se tekee vääriä asioita, jahtaaminen aloitetaan välittömästi uudelleen.

Käyttäytymistieteeseen perustuva uusi hevosmiestaito perustuu tarkkojen, riittävän erilaisten ja erillisten signaalien ennakoitavaan ja johdonmukaiseen käyttöön. Voimaa ei ole tarpeen käyttää, kun opitaan perusasiat kouluttamisen tekniikasta: taitava ja oikea-aikainen apujen eli paineen ja palkkioiden eli vahvisteiden käyttö.

Hevonen tekee asioita ainoastaan saavuttaakseen jotain hyvää tai välttääkseen jotain pahaa. Hevonen ei tee asioita pottuillakseen omistajalleen, ollakseen hankala, pomottaakseen, säälistä, kostaakseen jne. Harrastamisen tulisi olla myös hevosen näkökulmasta kannattavaa, jotta se sitä jaksaisi päivästä toiseen tehdä.

Turhan stressin välttämiseksi kannattaa tehdä kouluttamisesta pääosin mukavaa ja palkitsevaa myös hevoselle. Yhteistyöhaluinen hevonen on helppo käsitellä ja monissa tilanteissa turvallisempi kuin sellainen hevonen joka pelkää omistajaansa. Hevonen on hyvin ruoka-orientoitunut, ja johdonmukaisella palkitsemisella saa nopeita ja pysyviä tuloksia aikaan. Usko hevostasi; jos se ei anna tarhasta kiinni, se ei pidä yhteistyöstä kanssasi ja asialle tulee tehdä jotakin. Hevonen ei valehtele.

Goodwin, D., McGreevy, P., Waran, N., McLean, A., (2009), ’How equitation science can elucidate and refine horsemanship techniques’ (review), The veterinary journal 181: 5-11.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

0 kommenttia kirjoitukseen “Mitä hevosmiestaitoa?

 • syyskuu 1, 2011 at 11:38 am
  Permalink

  Koiramaailmassa on käyttäytymistieteisiin perustuvaan koulutukseen alettu laajalti ympäri Suomen uskoa ja sen suosio on myös selvästi kasvamassa. Vanhat esim. Saksasta aikoinaan tulleet pakotteisiin perustuvat metodit alkavat väistyä tehokkaampien tieltä.

  Toivottavasti sama ilmiö löytäisi kunnolla hevostenkin pariin. Itse uskon niin vähitellen tapahtuvan, mutta hevostelu on luonteeltaan tavallaan sen verran ”vakavampaa” että uudet jutut otetaan hitaammin vastaan.

  Erittäin mielenkiintoinen blogi ja tulee varmasti todella tarpeeseen keskustelua herättämään ja tietoisuutta lisäämään! Itsekin seuraan ahkeraan, kiitoksia. 🙂

  Reply

Mitä mielessä?