Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Tutkijat tutkivat 9 vapaa-ajan hevosta ja 9 ratsastuskouluhevosta. Vapaa-ajan hevosilla harrastettiin rentoa ratsastusta silloin tällöin, muuten ne elivät laiduntaen ja porukoissa tarhaten. Ratsastuskouluhevosilla oli töitä 4-12 tuntia viikossa, muun ajan ne viettivät 3*3 metrin karsinoissa.

Kaikki hevoset tutkittiin selkäkipujen varalta. Ensin hevoset tutki kiropraktikko, joka totesi 55 % hevosista pahasti selkäkipuisiksi, 6 % hiukan kivuliaiksi ja 39 % kivuttomiksi. Seuraavaksi hevoset tutkittiin sEMG:llä (en tiedä mikä on suomeksi), jolla hevosen selän lihaksistoa mitattiin. sEMG tuotti tuloksen, jossa 50 % hevosista oli pahasti selkäkipuisia, 11 % hiukan kivuliaita ja 39 % kivuttomia.

Sitten kiinnostava osuus: Hevoset, joilla oli (vapaa-ajalla) korkea, kovera kaula, todettiin useammin selkäkipuisiksi kuin ne hevoset, joilla kaula oli vapaa-ajalla pyöreä.

Tuloksiin voivat vaikuttaa hevosten eri pito-olosuhteet, kuten vapaana liikkumisen määrä, ratsastustyylit ja tehokkuus. Voi olla, että kaulan asento saattaa olla merkki selkäkivuista, tutkimisesta tuskin ainakaan haittaa on kenellekään.

Lue tutkimus täältä!

Kiinnostavaa kuitenkin!

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

9 kommenttia kirjoitukseen “Mitä kaulan asento kertoo selkäkivuista?

 • marraskuu 19, 2012 at 6:13 pm
  Permalink

  En alan aloittelijan ymmärrä tuota hevosen kaulan koveruutta tai pyöreyttä. Pystytkö selittämään syvemmin tai valokuvilla vaikka selventämään tätä?

  Reply
  • marraskuu 19, 2012 at 6:19 pm
   Permalink

   Kuvassa ylärivin hevosilla on pyöreä kaula. Siis kaareva ja “tasainen”. Alarivin hevosilla kaula on ohut ja mutkainen.

   Reply
 • marraskuu 19, 2012 at 6:13 pm
  Permalink

  siis aloittelijanA

  Reply
 • marraskuu 19, 2012 at 6:27 pm
  Permalink

  Kiinnostaisi tarkemmin artikkelin lähde? Mitkä tutkijat? Missä maassa ja onko alkuperäis teksti jossain luettavissa? Kiitos jos vastaat. 🙂

  Reply
  • marraskuu 20, 2012 at 8:30 am
   Permalink

   Alkuperäinen tutkimus aukeaa, kun klikkaat kuvaa 🙂

   Reply
 • marraskuu 19, 2012 at 8:19 pm
  Permalink

  Miten noiden harraste- ja tuntihevosten “jakauma” ja laita on? Kummilla oli enemmän? Muuten aika yllättävä ja mielenkiintoinen juttu, mutta niinkuin jo kysyttiin niin mikä oli artikkelin lähde/tutkijat:D?

  Reply
  • marraskuu 20, 2012 at 8:30 am
   Permalink

   Alkuperäinen tutkimus avautuu klikkaamalla kuvaa.

   Reply
 • marraskuu 20, 2012 at 8:16 am
  Permalink

  Ylärivin hevoset ovat huomattavasti paremmassa lihassa sekä lihaksistoltaan paremmassa fyysisessä kunnossa, kun taas alarivin hevosen huomattavan lihaksettomia, kuivia, heikko kuntoisia ja keskimmäinen jopa hiukan liika laihakin.

  Mielenkiintoinen aihe, mutta itse tarvisin lisää infoa, koska näin vähällä tiedolla menee vähän huuhaan puolelle. Pääasiassahan tuntihevosetkin ovat suhteellisen huonossa fyysisessä kunnossa, vaikka monta tuntia päivässä liikkuvatkin, koska liike ei ole niin tasaista ja säännöllistä ja hiki tulee suht harvoin.

  Sitten taas harrastehevoset vuorostaan oli käytännössä “pihakoristeiksi” luokiteltavissa, koska ilmeisesti liikkuivat suhteellisen vähän.

  Onko alkuperäistä juttua mistään löydettävissä ja missä testattu, kuka jne jne jne. En epäilisi etteikö näin voisi olla, mutta onhan varmaan 90% hevosista irtopalojakin jo varsana, eivätkä ne ikinä vaivaa ja pääasiassa poistaminenkin on suht turha toimenpide mikäli eivät haittaa tai vaivaa mitenkään.

  Haluaisin nähdä tämän saman tutkimuksen hevosilla, jotka ovat kutakuineen ensin pihakoristeina, sitten tuntipolleina ja sitten harrasteratsuina (joita treenataan, ruokitaan ja liikutetaan oikein) ja samalla kuvia miten kaulan asennot ja moni moni muukin asia muuttuvat ajan myötä.

  En halua mollata tai mitään olen vain hyvin epäileväinen varsinkin, kun omani ei täytä kumpaakaan ylläolevien tutkittujen kategoriaa millään tavalla. Se kun on harrastehevonen, joka on heittämällä paremmassa kunnossa oletettavasti kuin yllä mainitut tuntiratsut, mutta tuntimääräisesti oletettavasti liikkuu viikossa vähemmän. Liikkeen tempo ja säännöllisyys vain on erilaista.

  Reply

Mitä mielessä?