Mitä kissa sanoo eläinlääkäristä?

kissan stressiä voi lievittää

Kissoja käytetään eläinlääkärissä harvemmin kuin koiria, vaikka säännöllisillä terveystarkastuksilla saavutetaan paljon hyötyä. Syitä kissojen vähäisempään lääkärissä käyttämiseen voivat olla kissan kivun vaikea tunnistettavuus tai kissan vähäisempi arvostus lemmikkinä. Tärkeä syy eläinlääkärikäyntien vähäisyyteen on myös kuljettamisen aiheuttama stressi (sekä omistajalle että kissalle) ja eläinlääkärikäynnin aiheuttama stressi sekä kissalle että omistajalle. Miten kissan, ja sitä myötä myös omistajan stressiä voitaisiin helpottaa?

  1. Opeta kissa nauttimaan kuljetuksesta. Kissa oppii, kuten muutkin eläimet. Sen voi opettaa pitämään ensinnäkin kuljetuslaatikosta ja toiseksi matkustamisesta. Perusta kouluttaminen omaehtoisuuteen ja käännä asetelma niin päin, että kissa itse haluaa mennä kuljetuslaatikkoon ja autoon. Matkustamiseen opetettu kissa on helppo ottaa mukaan, eikä se kerää laatikossa turhia kierroksia. Kuljetusboksista kannattaa tehdä kissalle turvasatama.
  2. Kouluta kissalle, että käsittely on miellyttävää. Jo se, että kotona matkitaan eläinlääkärin tutkimusta herkkujen avulla, auttaa hallitsemaan kissan stressiä eläinlääkärissä. Nosta kissa pöydälle ja palkitse sitä, kun kosket eri puolille sen kehoa. Varsinkin tassuun tarttuminen on kissalle pelottavaa; kissaa voi valmistella verinäytteen ottoon huolellisella harjoittelulla. Kissa ei tiedä, kuka on eläinlääkäri ja kuka ei, käytä harjoittelussa apuna tuttuja ihmisiä. Varmista myös, että eläinlääkärissä käsitellään kissapotilaita mahdollisimman stressittömästi, eli minimikontaktilla ja herkkujen avulla ystävällisesti. Klinikkaympäristössä kissapotilaiden stressinhallinnan kannalta tärkeää on rauhallisuus; kissa ei halua kohdata odotushuoneessa koiria tai muita kissoja.
  3. Pyydä lääkäri kotiin. Kissat stressaavat tutkitusti vähemmän kotona kuin klinikalla. Lisäksi on havaittu, että kissa muistaa ihmiset; jos sama henkilö käsittelee kissaa enin kotona ja sitten klinikalla, stressi vähenee.

Tutkimuksen mukaan kissojen stressi oli sitä vähäisempää, mitä kissaystävällisemmin eläinlääkäriaseman henkilökunta kissoja käsitteli. Tutkijoiden mukaan stressiä ehkäisevät käsittelymenetelmät ovat omiaan lisäämään asiakastyytyväisyyttä ja sitä kautta kissoja mahdollisesti tuotaisiin useammin lääkäriin.

Kannattaa muistaa, että eläinten käsittely on taitolaji, jossa kehittyy jatkuvasti.

Mitä mielessä?