Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Jos halutaan päästä ei-toivotusta käytöksestä eroon, on kätevää keksiä tilalle jokin muu käytös. Koska eläinten on hyvin vaikea ymmärtää sanaa ei ja sen merkitystä. Ei-minkään tekeminen on myös vaikeaa.

Puhutaan korvaavasta käytöksestä, jota voi vahvistaa. Korvaava käytös voi olla mikä tahansa asia, jota eläin tulisi tekemään niissä tilanteissa, joissa se nyt käyttäytyy huonosti.

Korvaava käytös voi olla mikä tahansa vaihtoehtoinen käytös. Hihnarähinälle se voi olla vaikkapa istuminen. Tällöin koiraa palkitaan aina istumisesta, rähinä jätetään huomiotta.

Vaihtoehtoinen käytös voi olla lisäksi ns. yhteensopimaton. Tämä tarkoittaa sitä, että valitaan vaihtoehtoiseksi käytökseksi sellainen käytös, jonka esiintyessä koira ei voi rähistä. Mikä tämä voisi olla? Esimerkiksi peruuttaminen (?), etutassuilla kävely tai maassa makaaminen ehkä? Koiraa palkitaan yhteensopimattomasta käytöksestä ja rähinä jätetään huomiotta.

Hihnarähinää voidaan alentaa myös niin, että palkitaan koiraa, kun se ei rähise, eli tekee mitä tahansa muuta. Koiraa siis palkitaan, kun se tekee mitä tahansa paitsi rähisee. Ja rähinä jätetään huomiotta.

Nämä kaikki johtavat siihen, että rähinä vähenee. Nämä on kuitenkin hyvä miettiä läpi ennen kuin aletaan kouluttaa, jotta tiedetään

 1. Mitä sen elukan pitää tehdä ennen kuin annan sille herkkuja
 2. Mitä itse teen kun elukka toimii tavalla x
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

4 kommenttia kirjoitukseen “Mitä vahvistetaan – vaihtoehtoinen käytös?

 • syyskuu 17, 2012 at 7:25 pm
  Permalink

  Kuulostaa kovin helpolta, mutta entä kun koira ei kiinnitä huomiotaan mihinkään muuhun kuin rähjäyksen kohteeseen?
  Kyseessä on X-vuotias pikkukoira, jolla on toisten koirien osalta ilmeisen väkivaltainen tausta. Saanut selkäänsä yms. ja siksi on aggressiivinen muita koiria kohtaan – purrut kuulemma myös pentua, kun on yritetty uudelleen totuttaa toisiin koiriin. Kuitenkin yhden koirakaverinsa kanssa tulee toimeen (asuu siis tämän koiran kanssa). Remmirähinä on sellaista, että kun edestä tulee koira, niin buum, naru kireälle ja hirveä rähjäys. Koira ei edes vedä suoraan, vaan pyrii ja venkoilee toista koiraa kohti samalla, kun tuijottaa ja räkyttää. Ei välitä vierelle-komennoista, tönimisistä, sähähdyksistä…yhtään mistään. Räkyttää vain. Kuitenkin jos toinen koira pääsee “yllättämään”, ts. pikkukoira ei näe matkan päästä, niin rähähtää vain muutaman kerran ja hiljenee sitten katselemaan.
  Itse en pidä tätä käytöstä enää aggressiivisuutena tai toisen koiran pelkäämisenä, koska koko koiran olemus huokuu sellaista “minun alue”-pomotusta.

  Mitä tällaiselle koiralle siis keksisi? Räyhää myös satunnaisesti ihmisille, jotka ovat omissa pihoissaan (ei siis koiran pihalla), vaikka ohittaa kadulla olevat ihmiset nätisti.

  Reply
  • syyskuu 18, 2012 at 9:17 am
   Permalink

   Etäisyys muista koirista on ainut asia, johon voit koulutustilanteessa vaikuttaa. Sitä kannattaa hyödyntää.

   Lisäksi voi muuttaa ruokintaa niin, että ruokaa tulee vain ohitusharjoituksissa – tämä lisää yleensä motivaatiota.

   Reply
 • syyskuu 17, 2012 at 8:08 pm
  Permalink

  Jos koira on ihan noin pahana, niin ainoa keinohan on järkätä tilanteet niin, että sitä ei mennä niin lähelle, että räyhä alkaa. Eli aloitetaan siitä, että vieras koira on sen verran kaukana, että räyhäkoira vielä kuuntelee omistajaa tai kiinnostuu esim makupaloista. Sitten pikkuhiljaa mennään lähemmäs. Vaivalloinen ja aikaavievä prosessi, mutta näinhän se menee. Tietty tuokin on aika hankala toteuttaa, koska aina tulee tilanteita, että vieras tuleekin vastaan ja on pakko ohittaa. Kuitenkin tilanteita voi harjoitella vaikkapa kavereiden koirien kanssa sitten erikseen.

  Reply
 • lokakuu 13, 2012 at 4:21 am
  Permalink

  Positiivisen vahvistamisen ja sheippauksen suuri ahaa-elämys oli, että hitto, voin huijata koiran tarjoamaan vapaaehtoisesti haluttua käytöstä ja koira vieläpä nauttii kouluttamisesta! Naksutin oli ensimmäinen kosketukseni ns. kukkahattumenetelmiin. Oli hienoa huomata, että kouluttamalla koiraani koulutin samalla myös itseäni ymmärtämään eläimen ajatusmaailmaa. Ensimmäistä kertaa tunsin puhuvani koirien kanssa enemmän tai vähemmän samaa kieltä. Olimme koiran kanssa samassa tiimissä, samalla puolella, teimme yhdessä hauskoja asioita ilman ehdotonta pakkoa onnistua täydellisesti heti ensimmäisellä yrittämällä. Jos koulutuksessa tuli vastaan turhauttavia esteitä tai hidasteita, ne johtuivat yleensä lähinnä ohjaajan huonosta ajoituksesta tai liian nopeasta etenemisestä, eivät siitä etten perinteisin menetelmin kerta kaikkiaan saanut kerrottua herkälle koiralle riittävän selkeästi, mitä siltä milläkin käskyllä halusin. En ole koskaan ollut tottelevaisuuskoulutuksessa kovin hyvä, ja naksutinkoulutus teki ikävästä pakkopullasta sekä koiralle että ohjaajalle mieluista leikkiä.

  Reply

Mitä mielessä?