Miten etätyö ja kotona oleminen vaikuttaa koiraan?

Koira on päiväaktiivinen eläin, joka sopeutuu ihmisensä vuorokausirytmiin. Koira on erittäin sopeutuvainen; se sopeutuu vuorotyöhön ja epäsäännölliseenkin elämänrytmiin todella hyvin, jos sillä on aikaa sopeutumiseen. Tällä hetkellä moni koira kärsii univajeesta, joka johtuu päivärytmin äkillisestä muutoksesta. Ota tämä huomioon, jos teet töitä kotoa tai jos koko perhe on kotona, ja koira tottunut aiemmin olemaan työpäivän ajan yksin.

Onko koira ärtyisä?

Ärtyisyys voi olla merkki liian vähäisestä unesta. Koira tarvitsee enemmän unta kuin ihminen; kun kevyt torkkuminen ja koiranuni lasketaan mukaan, koiran vuorokaudesta yli puolet kuluu lepäämiseen. Koira ei itse pysty huolehtimaan siitä, että se saa riittävästi syvää ja palauttavaa unta. Liian levoton ympäristö voi aiheuttaa koiralle univajetta ja aika harva koira kykenee ilman erityisia opetustoimia nukkumaan, kun muu perhe häärää kotosalla. Mikäli koira vaikuttaa ärtyisältä ja perhe on enemmän kotona kuin tavallisesti, on todennäköisempää että koira kärsii unenpuutteesta kuin liian vähäisestä aktivoinnista.

Kuinka pitkiä aikoja koira torkkuu ja nukkuu?

Koira nukkuu yleensä yöllä, kun muukin perhe nukkuu. Pelkkä yöuni ei koiralle kuitenkaan riitä, vaan se tarvitsee päivän aikana myös lepojaksoja. Koirasta usein huomaa, mihin vuorokausirytmiin se on tottunut. Se voi aampupäivällä olla uninen, jos se on tottunut nukkumaan työpäivän ajan kotona. Kun seuraat koiraa kotona ollessasi, kiinnitä huomiota siihen, kuinka rentoutuneesti koira nukkuu ja lepää. Seuraako se jokaista, joka liikkuu asunnossa? Lähteekö se toisen koiran innostamana haukkumaan ikkunaan kesken unien? Kuinka pitkään koira makaa rentoutuneena kyljellään keskellä päivää?

Uni vaatii turvallisen ympäristön

Koira ei pysty nukkumaan syvää unta, ellei se koe ympäristöään turvalliseksi. Usein koira kokee olevansa turvassa, kun se on omistajansa kanssa. Koiran turvallisuudentunnetta voi toki kasvattaa, mutta voi olla että joillekin koirille sosiaalinen, ihmisen kanssa tapahtuva nukkuminen on sitä parasta nukkumista laadullisesti. Usein koirat oppivat siihen, että ihminen on passiivinen vain öisin. Tästä syystä ne eivät välttämättä osaa rauhoittua jos ihminen on kotona, vaan ne pitää erikseen opettaa siihen. Joskus paras tapa rauhoittaa univajeesta kärsivää koiraa on ottaa tavaksi nukkua yhteiset päiväunet.

Univaje on vakava tila

Kun miettii, miten vähän me pidämme huolta omasta unestamme, tuntuu että koiran unen suhteen olemme pukkina kaalimaalla. Univelan takaisinmaksu ei ole tunti tunnista; pitkällä ajalla kertynytt univelkaa joudutaan maksamaan kuukausitolkulla, ja jossain kohtaa tulee aika vastaan – miten koira voisi maksaa univelkaa takaisin, jos sille kertyy sitä joka päivä lisää?

Syvä, palauttava uni vaikuttaa koiran muistiin. Uni on yksi aliarvostetuimmista perustarpeista koirilla – se jätetään usein koiran itsensä vastuulle. Usein ajatellaan, että koira hoitaa nukkumisen silloin kun sen kanssa ei tehdä mitään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, esimerkiksi yksinolo-ongelmissa jopa yksin olemisen ahdistusta suurempi vaikutus on ahdistuksen tuottamalla univajeella, joka voi jatkua vuosikausia.

Turvaa koiran uni!

Mistä tietää, että koira nukkuu riittävästi? Koira on hyvällä tuulella, se on tasapainoinen eikä sen mieliala heittele vuorokauden ajan mukaan. Usein väsymyksestä kärsivillä koirilla ilmenee oireita iltaisin, kun niillä on takana pitkä valvottu jakso. Koiran unirytmi on erilainen meidän omaamme verrattuna, eikä koirien ”kuulu” valvoa monen tunnin jaksoja putkeen. Kun koira nukkuu riittävästi, sille on helppo opettaa uusia asioita ja se ei ole jatkuvasti levoton. Mikäli koira ei itse osaa nukkua riittävästi tai ei saa riittävästi syvää, palauttavaa unta, sitä täytyy auttaa!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi etätyön vaikutuksia koiraan ja koiran lepokäyttäytymistä.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?