Miten hevosen saa tarjoamaan asioita?

Mikäli haluat kouluttaa hevosta, kuten koiraakin, eli omaehtoisuuteen perustuen, on oltava olemassa palkkamerkkejä ja palkkaa. Useinhan käy niin, että kun hevosta aletaan palkita selästä, se jumittuu niille jalansijoilleen eikä ota askeltakaan eteen – tämän vaiheen voi välttää, kun lähtee rohkeasti palkitsemaan toiminnasta ja alussa melkein mistä tahansa toiminnasta.

Miten hevosen saa liikkeelle ja aktiiviseksi?

Hevonen ei välttämättä ymmärrä heti alkuun palkitsemisen konseptia niin nopeasti kuin koira – se voi jäädä pitkäksi aikaa ihmettelemään, miksei palkkaa kuulu. Luulen, että taustalla voi olla se, että hevosia ei läheskään systemaattisesti opeteta palkkiomerkkien avulla, vaan sekatekniikalla. Hevoselle täytyy antaa aikaa ymmärtää palkkaamisen ja toiminnan tarjoamisen idea.

Toinen merkittävä juttu on se, että hevosen pitäisi ymmärtää, että sen omaehtoisella toiminnalla on merkitys. Lisäksi hevosen pitäisi käynnistää oma moottori, ja alkaa aktiiviseksi toimijaksi. Tässä on toinen kriisin paikka – perinteisesti hevonen on juossut aktiivisesti vain kepistä poispäin ja omaehtoisuutta on pidetty vaarallisena vaihtoehtona. Hevonen ja omaehtoisuus tai toiminnan tarjoaminen eivät välttämättä ole sopineet samaan lauseeseen.

Pienet käytännön asiat ovat hevoselle isoja, periaatteellisia eroja. Kannattaa yrittää miettiä treeniä myös hevosen näkökulmasta; mihin se on aiemmin tottunut ja miten tämä uusi harjoitus suhteutuu siihen aiemmin opittuun?

Järjestä tilanne suotuisaksi

Jos hevonen osaa äänivihjeitä tai muita apuja, niitä voi toki käyttää – tämä on toisaalta myös hyvä tilanne testata apujen toimivuus, mikä sekään ei ole itsestäänselvää aina. Mikäli haluat rakentaa tarjoamista ja aktiivisuutta, kokeile miettiä sellainen paikka, jossa hevosella olisi ajatuksia liikkumisesta. Maneesi tai kenttä eivät automaattisesti tarkoita hevoselle, että niissä olisi kiva liikkua. Pihalla hevonen saattaa helpommin lähteä liikkeelle omaehtoisesti, josta sitä pääsee palkitsemaan kätevästi. Toinen vaihtoehto on käyttää apuna kohteita, joita hevoselle on opetettu aiemmin. Kolmas vaihtoehto on käyttää apuna etäpalkkaa, joka todella vetää hevosta puoleensa.

Keskity aktiivisuuteen

Olen itse huomannut, kuinka helposti hevosen aktiivisuus pelottaa ja siihen tulee vastareaktio aivan tiedostamatta. Hyvä esimerkki on se, kun hevonen seisoo paikoillaan ja lähtee ”ilman lupaa” liikkeelle – kuinka helposti tulee kiristettyä ohjia! Silloin kun rakennetaan itse toimintaa tarjoavaa hevosta, ei keskitytä estämään tai kieltämään. Ja tämä on ehkä ratsastajalle se vaikein oppitunti!

Erittäin hyvä harjoitus on sellainen, jossa olet itse matkustajan roolissa (toki turvallisuus huomioiden) ja kommunikoit hevosen kanssa ainoastaan palkkamerkeillä. Suosittelen kokeilemaan! Huomio kääntyy aika nopeasti oleelliseen, eli siihen, mitä hevonen tekee itse.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi miten voit alkaa vahvistaa hevosen aktiivisuutta tarjoamisen kautta. Videolla vahvistan käynnistä raviin siirtymistä ja palkitsen hevosta selästä käsin.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?