Miten kiihtyvän koiran itsehillintää voi kasvattaa?

Koiran itsehillintä on samanlainen kuin ihmisen

Koiran itsehillintä toimii samanlaisilla periaatteilla kuin ihmisen. Ihmisillä on todettu, että itsehillintä ei ole pohjaton kaivo, vaan se kuluu käytössä. Ihmisille tyypillistä on esimerkiksi se, että itsehillintä heikkenee sitä edellyttävien tehtävien myötä. Itsehillintä siis kuluu käytössä ja väsyy, se vaatii energiaa.

Kun tämän ottaa huomioon, ei tunnu järkevältä se, että koirien itsehillinnän haasteita ratkotaan nimen omaan niin, että koira laitetaan pinnistelemään vielä hieman enemmän. Jos koira kiihtyy treenihallissa, sitä monesti yritetään korjata niin, että ennen halliinmenoa koira joutuu käyttää vielä enemmän itsehillintää.

Olen pitkään miettinyt, mistä tässä käytännössä on kyse. Ehkä kyse on ns lähtökierroksista, eli ajatellaan että mitä rennompi koira on tehtävään lähtiessään, sitä rennompi se on myös tehtävän aikana. Kun lähtökierrokset ovat matalat, suhteellinen nousu tehtävän aikana ei ole niin merkittävä. Tämä käy järkeen. Tosin kuka sanoo, että paikoillaan makuutettu koira tai kontaktissa kävelytetty koira on rento?

Harvoin käytössä on sykemittari, jolla voisi lähtösykkeen ja tehtävän aikaisen sykkeen mitata. Mittarina on ohjaajan ja valmentajan silmät. Kun koira näyttää rauhalliselta, silmä on tyytyväinen – kuitenkin koira voi olla sisäisesti hyvinkin kuplivassa tilassa vaikka leuka olisi maassa ja häntä paikoillaan.

Itsehillintä kuluu käytössä, ei kehity

Ihmisillä ja koirilla on havaittu, että ennen jotakin tehtävää vaadittu itsehillintä lisää riskinottoa tehtävän aikana, ei suinkaan rauhoita menoa. Koirat ottivat enemmän riskejä kymmenen minuutin (positiivisesti harjoitellun) paikkamakuun jälkeen sosiaalisessa tilanteessa kuin kymmenen minuutin häkissä olon jälkeen. Tässä valossa ei ole järkevää törsätä koiran itsehillintää johonkin epäolennaiseen kuten matkaan autosta hallin ovelle.

Itsehillintä on todella mielenkiintoinen näkökohta ja se selittää monia asioita koiran elämässä. Kaikessa ei ole kyse vain siitä, osaako koira jonkin asian vai ei – erittäin kokenut ja osaava koira voi ilmentää vaihtelua itsehillinnässä päiväkohtaisesti. Toisena päivänä koko suorituksen voi tehdä maltilla ja hienosti maahan heitetyn pallon varassa kun taas toisena päivänä koira karkaa pallolle heti kättelyssä.

Ymmärrys koiran itsehillinnästä vaikuttaa koiran arjen ja ajankäytön hallintaan, sen lämmittely- ja treenirutiineihin ja palautumisen suunnitteluun ja toteutukseen.

Tee asiat koiralle helpoiksi

Koiran arjessa on monia tilanteita, joissa se kuluttaa itsehillintää. Näitä ovat mm sosiaaliset tilanteet toisten koirien ja ihmisten kanssa, lenkit ja muut erikoistilanteet sekä harratukset. Tutkimuksissa on havaittu että jo kymmenen minuutin itsehillinnän käyttö ennen tärkeää tehtävää heikentää suorituskykyä. Kun koira pinnistelee ennen tehtävää, se ei jaksa keskittyä tehtävään yhtä hyvin. Tästä syystä ei pidä olettaa että itsehillintä on tietoinen valinta tai pohjaton kaivo, vaan se on katoava luonnonvara, jota tulee säästää ja käyttää kohtuudella ja oikeissa paikoissa.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi koiran itsehillintää ja sen käyttöä ja kehittämistä käytännön tilanteissa.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?