Kun koira hyökkää toisen kimppuun kotona tai aikuinen koira murisee pennulle, on usein taustalla jo pitkän ajan kuormitus, joka purkautuu ihmisen huomattavaksi. Miten kannattaa valmistautua kun perheeseen on tulossa toinen koira ja miten aikuiset koirat saa tulemaan keskenään toimeen?
Koira on sosiaalinen eläin, mutta kaipaa ihmisen apua sopeutumiseen
Koirat mielletään melko sosiaalisiksi eläimiksi yhteiskunnassamme, ainakin sillä perusteella mitä niiltä odotetaan esimerkiksi koirapuistoissa tai kohtaamistilanteissa. Koira on tosiaan sosiaalinen eläin, mutta se ei aina tarkoita sitä, että kuka tahansa koira hyväksyy kenet tahansa toisen koiran kotiinsa asumaan tai muodostaa lämpimän ystävyyden kenen tahansa toisen koiran kanssa.
Koirienväliset tappelut ovat valitettavan yleisiä, mutta niistä ei hirvittävän usein puhuta julkisesti, koska niihin liittyy voimakas huonon omistajan leima. Koirienvälisiin suhteisiin liittyy myös paljon uskomuksia, jotka eivät aina palvele sujuvaa yhteiseloa
- ”Antaa koirien keskenään selvittää välinsä.” Tämä uskomus, neuvo tai kehotus siirtää ihmiseltä vastuun koirien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta koirille itselleen, mikä ei ole hyväksyttävää. Koira on kyllä sosiaalinen eläin ja 𝘰𝘱𝘵𝘪𝘮𝘢𝘢𝘭𝘪𝘴𝘪𝘴𝘴𝘢 olosuhteissa niillä onkin paljon työkaluja. Se, mikä meiltä usein unohtuu, on se, että koti ei aina ole läheskään optimaalinen olosuhde, vaan riidat saattavat nousta pintaan esimerkiksi kivun tai sairauden johdosta tai useiden osatekijöiden summana. Tämä uskomus on mielestäni yksi haitallisimmista koiriin liittyvistä uskomuksista.
- ”Kyllä se aikuinen koira pennulle ärähtää sitten kun se saa tarpeekseen.” Ei se aikuinen koira pennulle ärähdä tai laita sitä järjestykseen läheskään aina, vaan ajaa itsensä uupumukseen kun ihminen ei puutu tilanteeseen. Osa koirista taas komentaa pentua liikaa ja jatkuvasti, ja tästä sitten usein seuraa ekan kohdan vinkki. Vastuu koirien turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista on omistajalla, ei koirilla itsellään. Aikuinen koira ei voi mitenkään tietää, miten pennun kanssa kuuluu toimia, eikä se aina itseopiskellen löydä parhaita työkaluja.
- ”Kyllä se narttu sitten laittaa uroksen ruotuun aikanaan.” Tämä esiintyy usein nylkytystilanteissa koirapuistossa ja olen tätä itsekin aikanaan neuvonut. Jälleen kerran, vastuu on koirien omistajilla, ei koirilla itsellään. Nylkytys voi johtua monesta syystä, kuten stressistä. Jos jo muutenkin stressissä olevaa koiraa alkaa toinen koira ojentaa, riski vakavaan tappeluun on suuri. Kannattaa pohtia, mikä nylkyttämisen taustalla on ja poistua puistosta jos tätä esiintyy.
- ”Koiria ei voi enää yhdistää jos ne kerran erotetaan.” Tämä inhottava ajatus ajaa koiranomistajia ottamaan valtavia riskejä koiriensa kanssa. Koiria, jotka ovat aivan jaksamisensa äärirajoilla, pidetään samassa tilassa, koska pelätään niiden erottamisen jälkeistä yhdistämistä. Ymmärrän täysin, että koirien pitäminen erillään on joskus erittäin haastavaa. Se on kuitenkin yksi asia, johon 𝘵𝘶𝘭𝘦𝘦 varautua kun koiria hankkii useamman kuin yhden.
Auta koiria löytämään yhteinen sävel
Uskon, että lähes jokaisessa koiraperheessä on läheltäpiti-tilanteita tai koirienvälisiä ristiriitoja jossain vaiheessa ja se on täysin normaalia. Koiria ei pidä jättää selvittämään asioita keskenään, vaan ihmisten tulee aktiivisesti puuttua riitatilanteisiin. En tarkoita puuttumisella ”syntipukki”-koiran komentamista ja simputtamista tai koirille huutamista, vaikka ymmärrän, että tilanne on kuormittava myös ihmisille. Monesti oletetaan että koirien välit ovat kuin suoraan oppikirjasta ja ärhentelyt tulevat yllätyksenä.
Puuttuminen pitäisi tehdä niin, että akuutissa vaiheessa koirat eristetään toisistaan porttien avulla ja varmistetaan niiden perustarpeet.
- Saako jokainen koira riittävästi lepoa omaan ikäänsä ja muihin piirteisiinsä nähden?
- Onko jokaisella koiralla turvallinen olo kotona?
- Onko taustalla stressiä tai kremppaa, lihasjumia tai muuta selittävää tekijää?
- Onko koirilla ollenkaan positiivista vuorovaikutusta ja jos on, missä tilanteissa sitä esiintyy?
Muun muassa näitä seikkoja kannattaa pohtia, jotta koirien yhteiselo sujuisi mahdollisimman mallikkaasti jatkossa.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet tunnin luennon, jossa käsittelen koirien yhteiselon kiemuroita. Luento sopii, jos perheeseen on tulossa pentu tai aikuinen koira ja edessä on koirien tutustuttaminen tai jos koirat ovat ottaneet yhteen ja kaipaat uutta näkökulmaa tilanteeseen.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.