Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Millä perusteella hevoselle valitaan kuolaimet? Miten kuolain suussa käyttäytyy?

Nykyään on huimasti valinnanvaraa, tarvitsee vain marssia hevosliikkeeseen ja kaikkiin vaivoihin löytyy lääke.

Katso avartava animaatio kuolainten vaikutuksista suussa.

Yhdysvaltalainen tutkija Hilary Clayton on tutkinut mm. kuolainten vaikutuksia yli 20 vuotta.

Lisäksi hän on kuvannut röntgenillä, mitä hevosen suussa oikeastaan tapahtuu. Mielenkiintoista!

Claytonin mukaan suurin osa hevosista pitää enemmän ohuemmista kuolaimista. Paksut kuolaimet saattavat tehdä suun liian ahtaaksi. Toisilla hevosilla taas kitalaki on niin matala, että nivelkuolaimen nivel painaa kitalakeen kivuliaasti. Näille hevosille suora kuolain sopii parhaiten.

Mitä kokemuksia sinulla on kuolaimista?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

10 kommenttia kirjoitukseen “Miten kuolain vaikuttaa?

 • 6.11.2012 at 22:22
  Permalink

  Itse oli pitkään luullut, että paksumpi kuolain on aina ohutta parempi vaihtoehto. Sitten raspaava eläinlääkäri kertoi, että hevosellani on matala hammasloma, jolloin ohut kuolain on sille parempi. Vaihdoin siis sellaiseen. Muutoin olen sitä mieltä, että mitä yksinkertaisempi, sen parempi.

  Reply
 • 8.11.2012 at 02:46
  Permalink

  Minä tietämättönä oon aina kuvitellu, että mitä paksumpi kuolain, sitä hellävaraisempi. Siipä nyt kouluttamallani entisellä ravurilla oon pitäny paksua ponikuolainta, pituudeltaan sopiva, ja tosi paksu nivelkuolain, en käytä sillä ollenkaan turparemmiä, oon yrittäny kouluttaa sen herkäksi, ettei tarvisi sen kanssa taistella lisävarusteiden kanssa, ja niimpä se tottelee lähes pelkästään painoapuja ja ääntä. Innostuessaan sitten saa vähän kuolaimellakin ohjata mutta varsin tyytyväinen oon kyllä ollu tähän.. Kaipa se kuolaimen hellävaraisuus riippuu sitten hevosesta, siitä, mikä sille parhaiten sopii..

  Reply
  • 9.11.2012 at 08:24
   Permalink

   Uskon, että kaikkien välineiden kanssa hyvä periaate on kouluttaa eläin vastaamaan pieneen paineeseen. Hienoa, että olet päättänyt tulla toimeen ilman lisävarusteita, sillä ajattelulla pääsee pitkälle!

   Reply
 • 16.3.2013 at 10:49
  Permalink

  Meille ei käytetä kuolaimia ollenkaan. Hevonen on huomattavasti tyytyväisempi ja rennompi ilman niitä. Tutkimuksissahan onkin todettu, että kuolaimettomat ovat hevoselle mukavammat kuin kuolaimet.

  Reply
 • 12.4.2013 at 12:03
  Permalink

  Lueskelen taas “vanhaa” threadia ja herättelen sitä “henkiin” 😉 Hoidin yhtä suomenhevosta melkein vuoden verran ravitallilla, sillä kun ajettiin eka kerran paksuhkolla nivelkuolaimella, se ryösti. Tutkittiin asiaa tallilla (kun siltä ryöstöreissulta oli ehjänä selvitty) ja todettiin kaverin kanssa, että tälläpä hepalla on matala kitalaki ja koska tallissa ei monia vaihtoehtoja ollut eri kuolaimista niin vaihdettiin sille suora kuolain, melko paksu sekin. Sillä suoralla kuolaimella hevonen toimi kuin unelma, aina oli ohjalla ja helposti hallittava. Myöhemmin ko. hevonen meni yksityiselle ratsuksi ja naapurin osaava nuorehko henkilö oli “ratsuttaja”. Tuo nuorehko henkilö ei vain millään uskonut, että se hevonen tosiaan toimii paremmin suoralla kuolaimella vaan väkisin vänkäsi paksuhkolla nivelellä kaikki mahdolliset turparemmit käytössä. Ei ollut vaikea arvata tamman vastustelevan ratsastuksessa. Hevosen uusille omistajille kerroin suoran kuolaimen käytöstä hevosella ja sen ongelmattomuudesta mutta sitä en tiedä, ottivatko tietoa onkeensa ratsuttajasta huolimatta vaiko eivät. Monenlaisia hevosia nähneenä ja käsitelleenä olen myös sitä mieltä, että mitä yksinkertaisempaa, sitä parempi.

  Reply
 • 29.9.2013 at 16:36
  Permalink

  Tämä video pisti miettimään, hevosen kannalta…Meillä käytetään suoraa Happy Mouth kuolainta, koska hevonen on todella herkkä suustaan mitä en rautaisella nivel-kuolaimella halua pilata. Kuolaimetontakin olen harkinnut, mutta lukiessani enemmän tästä kuolaimettoman käytöstä en enää koe sitä hyväksi ratkaisuksi nyt. Tosin en sulje sitä poiskaan tulevaisuudessa, kunhan hevosmiestaitoni ovat siinä mitassa. Tosin hevosmiestaidot eivät ole koskaan liian hyvät. Väärinkäytettynä kuolaimettoman seuraukset voivat olla vakavat. Hevosen nenäpiihin kohdistuu hyvin voimakas paine ja siihenhän kuolaimettoman käyttö perustuu. Varsinkin osaamattoman ratsuttajan käsissä hevosen nenäpii voi huonolla tuurilla murtua. En toki väitä, etteikö kokenutkin ratsastaja voisi saada kuolaimettomalla huonoa jälkeä aikaan. Itse en koe vielä omianikaan hevosmiestaitojani niin hyväksi, että vaihtaisin kuolaimettomaan. Mutta ylistän noita Happy Mouth kuolaimia yli kaiken ja voin suositella kaikille.

  Reply
 • 29.9.2013 at 18:26
  Permalink

  Olen pähkäillyt omani kanssa ja testailut eri kuolaimia mikä toimisi –ravistelee päätään aika tavalla ajaessa eteenkin kun kilpaa ajetaan (eri kuski kun kotona)Kysesessä ravi setu.

  Reply
 • 29.9.2013 at 22:11
  Permalink

  Edesmenneellä issikallani huomasin sopivimmaksi ja hellävaraisimmaksi ohuen nivelkuolaimen, taisi olla kankiin kuuluva bridong tms. Paksu, suora, synteettinen omppukuolain ei sopinut lainkaan, vaikka kuvittelin, että se olisi jotenkin tosi hellävarainen. Molempien käyttö oli yhtä minimaalista, mutta tuolla suoralla kuolaimella hevonen oli paljon jännittyneempi, ohuella nivelellä se sen sijaan rentoutui ja kuolaimen käyttö oli käytännössä olematonta. Loppujen lopuksi ratsastin sitä ilman varusteita, mutta ohut nivel oli hyvä ja toimiva ratkaisu kohti täydellistä varusteettomuutta.

  Reply
 • 30.9.2013 at 09:53
  Permalink

  Hyvin herkkäsuisille (ja matala kitalakisille) olen laittanut nova-kumikuolaimen. Se on varmaan lempein olemassa oleva kuolain, koska on keskeltä kapeampi ja joustavaa kumia. Hyvin pienillä pidätteillä on senkin kanssa menty. Nykyinen hevoseni ei toimi vielä ilman kuolainta, mutta auriganin kk-ultra oliivipää kolmipala on hevosen suuhun sopiva, koska se on muotoiltu niin että sopii hevosen suuhun ihanteellisesti ja materiaalikin on sellaista ettei ärsytä herkkääkään hevosta. Hyvin pienille avuille tämänkin tahdon opettaa.

  Reply

Mitä mielessä?