Miten kuumuus vaikuttaa hevosiin?

Helteellä hevoset ovat usein velttoja ja rauhallisia. Tätä luonnon aiheuttamaa rauhallisuutta voi jossain määrin käyttää koulutuksellisesti hyödyksi; tietyt asiat on kätevämpää opettaa kesällä kuin syksyn myrskyissä.

Kuumuuden vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja todella paljon vaikuttavat paikalliset olosuhteet. Kesän helteillä onkin hyvä hetki lähteä tutkimusmatkalle oman hevosen elinpiiriin.

Kävin mittaamassa lämpötilat neljästä paikasta, jossa hevoset oleskelevat.

Mittaamattakin olisi ollut selvää mikä on tilanne, sen kertoo hevosten käyttäytyminen. Päivän kuumimman ajan ne ovat visusti piilossa viileimmässä mahdollisessa paikassa. Hevonen usein tietää mikä on järkevää, mikäli sillä on aito mahdollisuus valita.

Lämpötilaerot voivat olla merkityksellisiä jopa samassa pihapiirissä; itse mittasin kaikki lukemat 500 metrin sisällä. Idea ei ole seurata säätä tai pelkkää lämpötilaa, vaan sitä, mitä muuta ympäristössä tapahtuu. Hevosen yksilöllisten piirteiden ja olosuhteiden yhdistäminen tuottaa mielestäni parasta tietoa mahdollisten toimepiteiden suunnitteluun.

Enemmän kuin oppikirjan tai oman ideologian mukaiset olosuhteet, kannattaa huomioida kokonaisuus. Jokainen idea tai arvo kannattaa peilata oman hevosen suhteen: mitä tämä minun hevoselleni tarkoittaa, että se elää näissä olosuhteissa.

Hevonen A asuu pihatossa, jossa kaikki fyysiset planeetat ovat kohdallaan. On erilaisia paikkoja ja tiloja, joista valita – on varjoa, valoa, tuuletusta ja niin edelleen. Hevonen A on muiden sorsima, joten se ei mahdu suojaan muiden kanssa eikä pääse juomaan joka kerta.

Hevonen B asuu kivinavettaan tehdyssä karsinatallissa. Sen tarha on paahteisimmassa kohdassa pihaa, eikä tarhassa ole puita tai suojaa. Hevonen voi pärjätä loistavasti helteillä, kun se tarhataan öisin ja laitetaan talliin päiväksi.

Hevosilla A ja B voi olla samankokoinen laidun samalla paikkakunnalla, mutta silti ne vaativat muista tekijöistä riippuen lisätoimenpiteitä. Laidun voi olla tuulinen tai kuuma pätsi, siellä voi olla ötököitä tai sitten ei lainkaan. Siellä voi olla kavereita heiluttamassa häntää naaman edessä tai sitten ei. Toinen hevonen voi olla iäkäs ja toinen elämänsä kunnossa.

Kuumuudessa voi nähdä myös mahdollisuuksia. Helteellä voi harjoitella asioita, jotka muussa kelissä olisivat haastavia. Voit kääntää kuumuuden omaksi eduksesi!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videoita hevosten helletreeneistä – mitä kannattaa harjoitella kun on kuumaa.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?