Miten lämmitellä koira (psyykkisesti) hyvään suoritukseen?

Koiran fyysinen lämmittely harjoitusta ja suoritusta varten on tärkeää. Yhtä tärkeää on lämmitellä koira psyykkisesti, ja siitä harvemmin puhutaan. Harvat koirat ovat parhaimmillaan suoraan autosta otettuina, ja myös liian pitkä tai koiralle epäsopiva lämmittely saattaa myös haitata suoritusta.

Koiran lämmittely on fokuksen vahvistamista

Lajista riippuen koiran toivotaan pitävän kontaktia ohjaajaan tai johonkin muuhun kohteeseen. Koiran fokus on keskiössä kun koiraa lämmitellään ja lämmittelyn lopputuloksena koira on usein täydellisessä fokuksessa käsillä olevaan tehtävään tai kohteeseen. Vaikka koiran laji olisi itsenäisempi, kuten vaikkapa jäljestys tai nosework, fokus on niissäkin oleellinen – ohjaaja voi valita mihin hän haluaa koiran fokusoivan.

Lämmittely on tilan haltuunottoa

Monet lajit ovat koirille aika epäreiluja, kun niissä koira ei saisi katsoa mihinkään paitsi erikseen käskettäessä. Koiralle on kuitenkin epätyypillistä tulla uuteen paikkaan ja olla ikään kuin laput silmillä ja nähdä maailmassa vain ohjaaja – mielestäni koira tarvitsee ja ansaitsee aina orientoivan lämmittelyn, jonka aikana se saa tutustua uuteen tilaan tai paikkaan.

Lämmittelyssä haetaan optimimielentilaa

Usein kiihkeät koirat alkavat olla suorituksen aikana veitsen terällä ja joskus ne jopa herpaantuvat kokonaan. Osa koirista taas kulkee suorituksessa käsijarru päällä, kun ne reagoivat ehkä ohjaajan jännitykseen. Lämmittely on erinomainen paikka saada koira kivaan mielentilaan, joka kantaa suorituksen aikanakin.

Koiran lämmittely voi olla sitouttavaa

Lämmittelyrutiini pitäisi pohtia kullekin koiralle yksilöllisesti ja sen pitäisi sisältää kullekin yksilölle sopivia vaiheita. Lämmittelyn aikana ohjaajan luotto koiraan voi kasvaa ja myös koiran luotto ohjaajaan voi kasvaa. Pahimmillaan luotto molempiin suuntiin heikkenee ja pahimmassa tapauksessa lämmittelyn aikana sattuu joku konflikti joka rikkoo sekä luottamusta että fokusta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset mukaan zoom-tilaisuuteen jossa käsitellään lämmittelyrutiineja. Voit lähettää etukäteen oman koirasi haasteita niin voimme kehittää juuri teille sopivan rutiinin! Kuulet tallenteen myös jälkikäteen!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?