Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Imppaaminen on hankala käytösongelma. Moni painii ongelman kanssa löytämättä ratkaisua, joka parantaisi hevosen oloa.Toisaalta imppaamisen mekaaninen estäminen esim. pannan avulla lisää hevosen stressiä, ja taas toisaalta imppaamisen jatkuminen voi aiheuttaa ähkyä tai jatkuvia kipuja leuoissa. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja.

Tutkijat halusivat testata, kuinka suuri motivaatio hevosella on imppaamiseen. Hevoset opetettiin painamaan nappia silloin, kun ne halusivat impata. Napin painamisella hevoset saivat esille vaakasuoran tason, jota vasten ne kykenivät imppaamaan.

Tutkimus osoitti, että hevoset olivat valmiita työskentelemään impatakseen yhtä paljon kuin syödäkseen väkirehua. Tämä on huolestuttavaa ja osoittaa ongelman vakavuuden.

Ongelman ratkomisessa tulisi vaikuttaa hevosen imppaamismotivaatioon, ei ainoastaan estää imppaamista mekaanisesti.

Helpommin sanottu kuin tehty.

Motivation for cribbing by horses, Houpt 2012.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?