Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Miksi eläimet tekevät eri asioita? Siksi kun omistaja käskee? Miellyttämisenhalusta? Houkuteltuina? Pakotettuina?

Yleensä kahdesta syystä. Ne joko haluavat toiminnallaan saada jotain hyvää tai välttää jotain huonoa. Niiden omasta näkökulmasta katsottuna siis. Väitän, ettei edes saksanpaimenkoira tee asioita miellyttämisenhalusta. Niin imartelevalta kuin se kuulostaakin.

Toiminnalle täytyisi löytyä motivaatio. Teenkö itse töitä suuren palkan takia? Vai puhtaasta auttamisenhalusta? Vai teenkö työtä jotta välttäisin konkurssin?

Motivaatio on voima, joka energisoi käytöksen. Pitää löytää se tekijä, joka motivoi juuri tiettyä yksilöä tekemään tiettyjä asioita. Jotenkin silti luullaan että eläimet ovat orjia; kun ne on kerran ostettu ja niistä huolehditaan, niiden täytyy suorittaa tietyt minimitoimenpiteet. Tämäkin toimii, mutta huonosti. Heti kun eläimelle tulee mahdollisuus valita, valitseeko se sinun kanssa tekemisen vai tekeekö se mieluummin jotain muuta?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?