Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Murinalla on eroa. Tutkijat nauhoittivat koirien murinaa erilaisissa konteksteissa; leikin aikana, tuntemattoman henkilön uhatessa sekä tilanteissa, joissa koira puolusti ruokaansa toiselta koiralta.Lisäksi erilaisten murinoiden vaikutusta toisiin koiriin testattiin. Testikoiran annettiin lähestyä luuta, ja samaan aikaan sille soitettiin nauhalta erilaisia murinoita.

Parhaiten koiriin tehosi se murina, jota oli nauhoitettu luun puolustamistilanteessa. Ne koirat, joille soitettiin luun puolustamismurinaa, jättivät luun muita koiria useammin rauhaan.

Tulokset viittaavat siihen, että koirilla on tilannesidonnaista kommunikointia. Muilla lajeilla on erilaisia hälytysääniä tai ruokaan liittyviä ääniä, joita ne käyttävät viestiäkseen lajikumppaneilleen.Vaikuttaa siltä, että murina ei ole vain murinaa. On muistettava, että oppiakseen ensinnäkin lähettämään tällaisia lajin sisäisiä viestejä ja vieläpä onnistuneesti niitä tulkitsemaan koiran tulee saada niitä harjoitella muiden koirian kanssa.

Sitten vaan kuuntelemaan erilaisia vivahteita.

Farago, Pongracz, Range, Viranyi, Miklosi (2010), ‘The bone is mine’: affective and referential aspects of dog growls, Animal behaviour, 79: 917-925.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?